Tilaa
Jutut

Kuukauden vene: Pardo GT75 – Joustavasti ylellinen

Monikäyttöisyys on valttia luksusjahdeissakin, se vain kohdistuu eri asioihin kuin jokamiehen paateissa.

27.10.2022

Kirjoittajapasi nuutinen

KuvaajaPardo Yachts

Ensin tulee tietää tämä: italialainen Pardo valmistaa moottoriveneitä, joissa laatuun sisältyy aina ja automaattisesti myös elegantti tyylikkyys, ei ”vain” insinöörimäinen rakennetietous.

Sitten pitää huomata, että uusin projekti, vasta luonnoksina esitelty GT75 tulee veistämön lippulaivaksi ja käyntikortiksi, jolla houkutellaan superjahteihin tottuneita asiakkaita.

Ja tässä kohdassa löytyy yllättävää kaltaisuutta meikäläisiin veneen vaihtajiin. Pardo GT75 koettaa tarjota isomman jahdin monipuolisia asuin- ja edustustiloja kätevämmän kokoisessa paketissa. Se, että kätevä koko tarkoittaa Välimeren jetset-markkinoilla melkein 23 metrin pituutta, kuuden leveyttä ja kolmea Volvo Pentan IPS-moottoria (900–1350 hv kpl) on toki merkittävä ero meikäläiseen maailmaan.

Mutta monipuolisuutta tarvitaan, ja se on laittanut Pardon suunnittelijat kekseliäiksi. Työmääräys oli nopeakulkuisen matkaveneen ja rantahuvilan yhdistelmä. Edellinen ratkesi mainituilla konetehoilla, ja toimintamatkaa turvaavat 4 200 litran dieseltankit. Nopeus vaatii kuitenkin solakkaa runkoa, mikä rajoittaa sisätilojen käyttöä.

Pardo GT75

Pääkansi onkin jopa perinteinen, lievästi ”targamainen” keskelle venettä sijoittuvine hytteineen. Sen sisälle toki mahtuu ohjaamon lisäksi hulppea salonki penttereineen, kun majoitustilat ovat alakannella. Semi-custom-veneeseen saa kajuuttoja tilata enemmänkin, mutta esitellyssä versiossa niitä on neljä. Kansimiehistö asuu aivan keulassa ja sisähenkilökunta pääkeittiön ja ruokasalin vieressä veneen keskellä. Arvovieraiden sviitti veneen etuosassa ulottuu laidasta laitaan, mutta veneen varsinainen helmi on perään sijoitettu omistajien kajuutta siihen liittyvine uimatasoineen.

Se taso on nimittäin laskettu sivukansia ja perän avotilaa niin paljon alemmaksi, että sviitin lasinen peräseinä on voitu tehdä kokonaan avautuvaksi. Merelle avautuva panoraama on epäilemättä huikaiseva.

Uimatasoa oikeammin voisi puhua terassista ainakin silloin, kun sitä suojaavat laidat laskeutuvat valtaviksi oleskelu- ja aurinkotasoiksi veneen sivuille. Vielä terassin perälaidassa on nimittäin hydraulisesti laskeutuva taso, jota uimisen ohella voi käyttää apuveneen laskuun ja nostoon.

Luultavasti jopa tämän tason asiakkaat tuntevat polttoaineen hinnat niin, että viettävät mieluiten aikaa ankkuroituna lempipoukamiinsa. Mutta siitä voi olla varsin varma, ettei sinileväesiintymiä jäädä kauan ihmettelemään. Matkanopeuksia ei vielä ilmoiteta, mutta kyllä niillä uuden laguunin löytää matkalla pitkästymättä.

Lisätiedot Pardo Yachts

Lue myös nämä

X