Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Kuukauden vene: Newport Beachin jouluparaati – Värivaloja pimeydessä

Kalifornian vilkkaimman purjehduskeskuksen joulu alkaa paraatilla, jossa veneiden koristelu uhmaa mielikuvituksen rajoja.

23.12.2021

Kirjoittajapasi nuutinen

KuvaajaNewport Beach Chamber of Commerce

Poroja veneen kannella!

Ja lumisia puita, merirosvoja, höyryjunia, lelukauppoja, satuhahmoja, joulupukkeja tietenkin, enkeleitä ja tultasyökseviä lohikäärmeitä!

Senhän tiedämme, että amerikkalaiset osaavat vetää hilpeän överiksi jouluvalot kodeissaan ja pihoissaan. Mutta että veneissäkin, se on meillä vähemmän tunnettua.

Veneiden jouluparaateista Newport Beachin on kotimaassaan kuuluisin. Jopa toista sataa huolella, mielikuvituksella ja vaivalla valaistua venettä lipuu pikkukaupungin sataman läpi viitenä iltana joulunalusviikon karnevaaleissa. Rantakatujen ravintolat, kaupat, juhlakojut ja torit on luonnollisesti koristeltu yhtä villisti.

Pikkukaupunki Los Angelesin kyljessä on yksi vilkkaimpia vesiurheilun ja purjehduksen keskuksia koko maassa. Se on tukikohta peräti 12 pursiseuralle ja useiden kansainvälistenkin kisojen areena purjehtijoille, moottoriveneilijöille, surffareille ja eri lajien lautailijoille.

Paraati on pidetty juuri jouluna 1940-luvun lopulta alkaen. Tapahtuman juuret kuitenkin ulottuvat kauemmaksi, virallisesti vuoteen 1907 asti. Tuolloin italialaislähtöinen gondolieeri John Scarpa sai houkuteltua mukaansa kaupungin muut ammattilautturit ja -veneilijät paperilyhdyillä koristettujen alusten paraatiin.

Vuosien varrella juhla on muuttanut muotoaan ja ajankohtaansa moneen kertaan. Välillä on juhlittu USA:n itsenäisyyspäivää heinäkuussa, joskus paraatissa on ollut vain lasten koristelemia jollia isomman veneen hinaamana, joskus on juhlallisesti poltettu vanha laivanhylky ja kerran on käyty ”taistelu” ilotulitteilla kahden aluksen välillä. Nykyparaatissa tärkeintä on kaupungin yhteisöllisyyden ja perinteiden henki, jota pimeydessä lipuvien fantasiakoristeiden katselu kohottaa.

Olisiko vastaaville paraateille tilausta meilläkin? Ehkei ihan jouluna – jäätönkin talvi on keleiltään siihen turhan ankea – mutta aiemmin, pimentyvien syysöiden piristyksenä?

Sopivia satamia rantatoreineen ainakin löytyisi jokseenkin jokaisesta satamakaupungista.

Kuka aloittaa?

Lisätiedot Christmas Boat Parade

X