Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Jutut

Kuukauden vene: Maailman paras avomeripursi Rán VII

Voittoisa avomeripursi Rán VII on valittu vuoden parhaaksi avomeriveneeksi.

12.01.2019

KirjoittajaKari Wilen

KuvaajaCarkeek Design

Rán VII laskettiin vesille huhtikuun 13. päivä ja sillä on sen jälkeen voitettu jokainen regatta, johon vene on osallistunut. Viimeksi syyskuussa Rán VII voitti Englannissa perinteikkään ja arvostetun, 119 vuotta purjehditun One Ton Cup -pokaalin. Veneellä voitettiin myös puhtaasti luokan kilpailukiertue, johon kuului kuusi regattaa.

Rán VII on rakennettu Fast 40+ -luokkaan, jonka säännöt sallivat 11 hengen miehistön ja velvoittaa veneen omistajan ohjaamaan sitä kisoissa. Veneen omistaa Skype-miljardööri Niklas Zennström, ja se purjehtii Ruotsin lipun alla purjenumerolla SWE-41. Zennström on kymmenen vuotta harrastanut kilpapurjehdusta erilaisilla Rán-veneillä, joista nykyinen 40-jalkainen on pienin. Aiemmilla Rán-pursillaan hän on voittanut mm. Fastnet Racen ja maailmanmestaruudet TP52- ja Maxi72-luokissa.

”Tämä uusin on hauskin vene, jolla olen kilpaillut. Se antaa lisäpotkua avotuulille ja on luultavasti nopeampi kuin sekä TP52 että Maxi72”, hän kehuu uusintaan.

Veneen on suunnitellut Palma de Mallorcalla toimiva Carkeek Design Partners, jonka on perustanut eteläafrikkalainen Shaun Carkeek. Toimiston tietokoneesta on printattu monen erikoisen avomeripurren piirustukset. Nyt projektina on C300, joka toteutettuna olisi maailman suurin komposiittirakenteinen purjevene.

Rán VII on todella ihmeellisen näköinen. Runko on perästä leveä ja litteä, ketka on negatiivinen, eli vene on keskeltä korkea, ja laskevan keulan kansi on viistetty vesilinjaan saakka. Muodolla säästetään painoa, saadaan aikaan jäykempi konstruktio ja vähennetään vastusta. Ránissa ei ole foileja eikä dieselmoottoria, vaan EEL Propulsion -yhtiön sähköpropulsio sekä litiumakut.

Veneen on valmistanut brittiläinen Carrington Boats, joka on rakentanut myös Alex Thomsonin Hugo Bossin. Niklas Zennström on antanut luvan vapaasti käyttää Ránia varten tehtyjä työkaluja ja veistämö käy keskusteluja vastaavasta veneestä kahden asiakkaan kanssa. Boat of the Year -palkinnon jakoi Kansainvälinen purjehtijaliitto World Sailing vuosikokouksessaan.

X