Tilaa
Jutut

Kuukauden vene: Foiliveneilyä retrotyylillä – Spirit BARtech 35 EF

Brittiveistämö Spirit tunnetaan tyylikkään retrohenkisistä pursistaan ja insinööritoimisto BAR uusimman teknologian kilpaveneisiin.

24.07.2023

KirjoittajaPasi Nuutinen

Foiliveneet ovat yhä niin uutta, että niiden muotoilu on luontevasti pysynyt hyvin modernissa hengessä. Aivan eri ilmeellä yllättää brittiläinen Spirit, joka yhdistää tuoreinta teknologiaa perinteikkääseen ulkonäköön. Kumppanina on BAR Technologies, jonka purjehduksen konossöörit muistavat mm. America’s Cup -veneistä, mutta joka suunnittelee huipputeknisiä ratkaisuja käytännössä kaikille merenkulun aloille.

Spirit BARtech 35EF rakennetaan mahonki- ja seetririmoista epoksiliimauksella. Sisäpinnoille laminoidaan myös hiilikuituvahvikkeita rasituskohtiin. Tulos on erittäin kevyt ja jäykkä runkohylsy.

Puupinnan luoma tunnelma viimeistellään sisustuksella. Kermanväristä nahkaa, pronssia ja kromia löytyy paljon. Huiman pitkä keulakansi tuo ensin mieleen vanhat urheiluautot, mutta olipa sellainenkin aika kun niitä tarvittiin nopeissa veneissä: tehokkaat moottorit olivat ennen vanhaan suuria ja painavia, ja suoraan akselivetoon liitettyinä usein keskellä venettä, tai jopa keulassa.

Avotilassa on sohvaryhmä pöytineen neljälle. Avotilan kattaa kovalla mahonkikuomulla, jolloin ohjaamoksi jää tiivis tila kahdelle, niin sanottu ”spider configuration” autopuolelta lainattulla termillä.

Sähkövoimaa antavat akustot ovat ohjaamon etupuolella rungon pohjalla. Tyhjää keulaa jää tosin silti vielä noin neljännes veneen 10,2 metrin kokonaispituudesta. Varsinaiset sähkömoottorit ovat taaemman H-foilin jaloissa. Jalat toimivat samalla kanavina akkuja jäähdyttävälle vesikierrolle.

Etummainen H-foili kääntyvine ja taipuvine kantosiipineen huolehtii ohjauksesta ja tasapainosta, tietokoneen avulla toki ja automaattisesti. Foilien jalat ovat hiilikuitua, samoin niiden ohjauslaipat, mutta itse siivet ovat titaania.

Tarkkoja tietoja akkujen kapasiteetista ja sähkömoottorien tehosta ei vielä ole julkistettu. Kunnianhimoisia lupauksia suorituskyvystä sen sijaan on annettu. Spirit nousee siivilleen noin 14 solmussa ja huippunopeutta on yli 30 kn. Paras väite on silti se, että 20–22 solmun matkavauhdilla veneen toimintamatka ylittää sata meripeninkulmaa.

Lisätiedot Spirit Yachts

Neljä mahtuu istumaan avotilan sohvaryhmälle. Avotilan voi myös kattaa mahonkikuomulla.

Lue myös nämä

X