Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Jutut

Kuukauden vene: Esense

Esense rikkoi kymmenen vuotta sitten monia rajoja. Edelleen se on ainutlaatuinen.

15.12.2016

KirjoittajaAri Inkinen

Hämmästys ja hämmennys olivat ensimmäiset ajatukset, kun kansainväliset purjehdustoimittajat kymmenen vuotta sitten astelivat Wallyn superjahdin, Esensen kannella. Vastaavaa kansijärjestelyä ei kukaan ollut aiemmin nähnyt.

Ei sellaista ole nähty usein sen jälkeenkään, vaikka Esense aikanaan merkitsi uudenlaisen aikakauden alkua etenkin Wallyn suunnittelufilosofiassa. Wally on tottunut hätkähdyttämään paatuneimmatkin vene-entusiastit, siitä huolimatta Esense on edelleen yksi erikoisimmista pursista maailman merillä. Vene vaikuttaa olevan pelkkää avotilaa, jota kiertää 0,90 m korkea, yhtä kappaletta hiilikuiturungon kanssa oleva parras.

Kansi on käsittämättömän tyhjä. Esiin nousevat – maston lisäksi – kajuutan kulkutie ja pöytäryhmä, pedestaalit, vinssit ja mittaripaneeli.

Valmistajan mukaan ratkaisun ansiosta miehistöntarve on tavanomaista pienempi. Venettä käsittelee purjehduksen aikana ainoastaan kaksi henkilöä. Purjeiden ja takilan säädöt on kaikki joko automatisoitu tai ne toimivat napista painamalla. Muun muassa isopurjeen avaamiseen kuluu kolme minuuttia. Kaiken kaikkiaan veneessä on varattu tilat viiden hengen miehistölle.

Pedestaalien edessä on pöytäryhmä, joka voidaan kattaa 12 hengen ruokailua varten. Veneen uimatason ja kannen välinen pystyseinä on panoraamaikkuna, joka avautuu salonkiin.

Poikkeuksellisuus ei rajoitu ainosataan Esensen kansiratkaisuihin. Myös sisätilat ovat poikkeukselliset lähinnä minimalistisuutensa vuoksi. Linjat ovat selkeän suoria, värimaailma hyvin valkoinen, johon oranssit yksityiskohdat luovat kontrastia, ja tilat avaria. Salonki on panoraamaikkunan ansiosta hyvin valoisa.

Vieraskajuutat sijaitsevat veneen keulaosassa portaiden etupuolella vierekkäin. Niiden edessä on miehistön tilat ja pentteri on kuin mistä tahansa ravintolasta. Salongista pentterin erottaa liukuovi.

Perässä sijaitseva omistajan kajuutta on suuri ja täynnä ylellisyyttä.

Wally Esense

X