Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Kuukauden vene: Electricat 600 – Tutkimusmatkailijan ilmapallo

Slovenialainen Hovercraft rakentaa ilmatäytteisiä veneitä, jotka avaavat aivan uusi tapoja vieraissa vesistöissä seikkailuun.

01.01.2021

Kirjoittajapasi nuutinen

KuvaajaHovercraft

Tyhjänä vene mahtuu peräkärryyn tai pakettiautoon. Kun se rannassa pumpataan täyteen, päästään vesille täysin katettavalla, kahdeksan henkeä kantavalla matkaveneellä. Vauhtia antaa sähkömoottori, päästöttömästi ja äänettömästi.

Kauniista päivistä nautitaan loikoillen yhtenäisellä 12 neliömetrin turkilla tai katsellen maisemia parin metrin korkeudesta katolta. Sateen yllättäessä tai yön viiletessä suljetaan kaikki aukot ikkunakuomuilla, nostetaan esiin keittimet ja kylmälaukut, sekä asettaudutaan leiritunnelmiin suojaisaan saarensopukkaan. Tyhjiä sellaisia riittää veneelle, joka tarvitsee kulkeakseen vain vaaksan verran vettä.

Electricat 600 on slovenialaisen Hovercraftin uusin innovaatio. Firma on kunnostautunut ideoimalla tapoja, joilla ilmatäytteisiä aluksia voi käyttää perinteisen rib-ajattelun ulkopuolella. Ajattelu on sangen ennakkoluulotonta, kaikista projekteista Electricat 600 kuuluu itse asiassa hillityimpään päähän.

Ilman moottoria Electricat painaa noin 200 kiloa, joten sen siirto kärryltä veteen ei monta käsiparia tarvitse. Kokonaisuudessa on viisi hypalonkammiota: suurilla ikkuna-aukoilla varustetut kylkipalat, niitä yhdistävät katto- ja lattiaelementit sekä keulapalkki.

Lattiaelementtiin upotetaan puinen laatikko, jossa on riittävästi syvyyttä jopa kemssa-wc:lle muun varastotilan ohessa. Sinne sijoittuu myös polttoainetankki tavallista perämoottoria käytettäessä tai akusto sähköistä varten, jolloin katon päälle asennetaan aurinkopaneelit.

6 kW sähkömoottorilla ja 8 kWh akustolla Electricat pääsee jopa 100 km toimintasäteeseen vajaan neljän solmun matkavauhdilla. Se riittää mainiosti syrjävesistöjen tutkiskeluun.

Asuminen on toki hieman hippihenkistä kaikkien nukkuessa samassa tilassa. Mutta jos se kelpaa, ilahduttaa hinnan asettuminen mökki- eikä matkaveneiden luokkaan. Virallisen CE-merkinnän saamista odotetaan lähiviikkoina, ja alustavasti veneen hinnaksi ilman moottoreita arvioidaan noin kymppitonnia.

Electricat 600 kulkee hiljakseen, mutta pääsee melkein minne vain.

Electricat 600

Pituus 6,00 m, leveys 3,10 m, syväys 0,15 m, paino 200 kg, kantavuus 8 hlöä, moottori max 8 kW/10 hv, lisätiedot Hovercraft

Lue myös nämä

X