Tilaa
Huolto

Korjaa ja kunnosta: Septitankin pinnanmittaus

Septitankeille on suotavaa, että sinne mennyt jäte myös pysyisi siellä seuraavaan tyhjennykseen asti eikä valuisi yli huohotinputkesta. Haasteena on tankin luotettava pinnanmittaus.

17.11.2022

Kirjoittajaja kuvat Matti-pekka Falck

Septitankin sielunelämä on yksinkertaista. Tuloputkesta menee tavaraa sisään ja imuputkesta se imetään ulos. Avomerellä liikkuvissa veneissä on yleensä vielä mahdollisuus pumpata septin sisältö suoraan mereen muiden tyhjennysmahdollisuuksien puuttuessa.

Ottaen huomioon tankin epähomogeenisen sisällön, tankin pinnanmittaus on haastavaa. Uimurilla toimivat mittarit eivät tahdo toimia, vaan ne jäävät jumiin. Pelkkä täyden tason hälytys taas ei anna ennakoinnille pelivaraa. Päätin kokeilla markkinoilla jo suhteellisen pitkään ollutta Gobius-pintavalvontaa, joka ei vaadi lainkaan tankin sisäistä mittaria.

Nerokas tekniikka

Gobiuksen mittaustekniikka mahdollistaa pinnan mittauksen täysin tankin ulkopuolelta. Tankin kylkiin asennettavat anturit tunnistavat nesteen pinnan ultraäänen värähtelytaajuuden perusteella. Mitä useampi anturi tankin pintaan asennetaan, sitä tarkempi mittaustulos teoriassa saavutetaan.

Lue kaikki

VENEILYSTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Lue myös nämä

X