Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Koepurjehdus

Koepurjehdus: Beneteau Oceanis 30.1 – Houkutuslintu

Kuinka saadaan uusia perheitä purjehduksen pariin? Puristamalla edullinen, helposti käsiteltävä ja modernin mukava vene mahdollisimman pieneen pakettiin. Beneteau Oceanis 30.1 onnistuu tehtävässä sentin alle yhdeksän metrin rungolla.

27.04.2021

Kirjoittajapasi nuutinen

Kuvaajakari wilén

Helppoa kuin heinänteko, mutta kevyempää ja siistimpää. Sellaista pitäisi purjehduksen olla olla ensimmäisellä veneellä, jotta innostus kantaisi syvemmälle harrastukseen. Ainakin silloin, kun lajia kokeillaan koko perheen voimin, ilman nuoruuden intoa tai urheilullisia tavoitteita.

Aika hyvin tavoitteen saavuttaa Beneteaun uusin aloituspursi Oceanis 30.1. Tosin asia riippuu veneen varustelusta. Oceaniksen ominaispiirre on nimittäin se, että varusteluvaihtoehdot antavat mahdollisuuden määrittää itse poikkeuksellisen paljon sitä, millaiseksi veneen henki muodostuu.

Puhtaasti vakiona Oceanista tarjotaan pinnaohjauksella ja vain yhdellä, kajuuttarakenteen takareunalle sijoittuvalla vinssillä, jolle vapauttajapatterin kautta tulevat sekä nostimet että iso- ja keulapurjeen jalukset. Se on niukkaa ja työlästä jopa itsejalustavan rullafokan kanssa.

Purjehdus muuttuu toimivammaksi ja hauskemmaksi, kun lisätään genuan kiskot sivukansille ja vinssipari avotilan laidoille. Ohjauksen nosto kahdelle ratille puolestaan tekee elämän veneessä helpommaksi. Kippari saa silloin pitää kurssia rauhassa ohjaamossaan, matkustajat ja gastit viihtyä avotilassa, eivätkä kummatkaan tule toistensa tielle manöövereissä.

Juuri tämä kansijärjestely oli siinä Oceaniksessa, joka esiteltiin Helsingin Uivassa näyttelyssä viime elokuussa. Messujen päätyttyä saimme veneen täyden protokollan koepurjehduksellemme. Olemme aiemmin esitelleet purren pelkän purjehdustestin perusteella (esittely Vene 1/2020), mutta emme halunneet jättää käyttämättä tilaisuutta saada se kunnolla mittanauhojen alle sekä puntariin laskelmiamme varten.

Ohjaamo on lyhyt ratin ja peräkaiteen välissä siksi, että avotila on tehty suorastaan ruhtinaallisen pitkäksi. Näinkin pienessä veneessä harvoin voi 3-4 henkeä istua väljästi kummallakin puolella pöytää, ja kulkeminen onnistuu silti muita suuresti häiritsemättä.

Vaikka pinnaohjausta tarjotaan vakiona, Oceanis 30.1 on selvästi suunniteltu nimenomaan tuplarateille. Sen osoittaa ohjauspisteiden täsmällinen mitoitus: tilaa on ensi silmäyksellä vähän, mutta ratin taakse asettuessa huomaa sitä riittävän juuri sopivasti. Peräharuksen puuttuminen auttaa seisaaltaan ajaessa ja laitapenkillä saa sekä hyvän asennon että mainion näkyvyyden.

Suuret mitat ja selkeä järjestely tekevät sisätiloista ällistyttävän väljät kokoluokkaan nähden. Keulakajuutassa on koko pituudeltaan leveä V-vuode ja kaksi hyvän kokoista kaappia.

koepurjehdusjuttu kokonaisuudessaan Vene-lehdestä 3/2021.

X