Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Testit

Koeajossa Yamarin Cross 75 BR – Vauhtiveneen uusi ilme

75 BR on Cross-malliston suurin ja kaunein, hurjin ja nopein. Edelleen uudistettunakin, vaikka siitä paljastuu koeajossamme myös lempeä puolensa.

07.05.2021

Kirjoittajaari inkinen

Kuvaajaanton reenpää

Niin se aika menee. Yamarin Cross 75 BR:n ensiesittelystä on lähes kymmenen vuotta. Nykyisessä, alati kiihtyvässä mallistojen uudistumistahdissa Cross on kestänyt yllättävän pitkään. Jotain on alun perin tehty oikein.

Ensimmäisen sukupolven Cross 75 BR oli tummanpuhuva, jopa hieman aggressiivisen ilmeen omaava kelin kesyttäjä, jolle kovakaan merenkäynti ei ollut hidaste, saati haaste. Veneen synkähkö värimaailma herätti tuntemuksia, mutta ajossa kaikki mahdolliset tuntemukset olivat lähes pelkästään myönteisiä.

Uusi ilme, uusia ominaisuuksia

Uusi aika vaatii kuitenkin uusia tuulia. Ajettavuudesta ei uuden Crossin kohdalla ole tingitty tuumaakaan, päinvastoin. Sen sijaan veneen piirteet ja muodot ovat pehmentyneet. Samalla värimaailma on vaalentunut. Kokonaisuus ennustelee mitä ilmeisimmin myös koko Cross-malliston tulevaa ilmettä.

Uudistetun Crossin sivuprofiili laskee enemmän perää kohti, eikä kaikki nurkat ole yhtä lailla teräviä kuin edeltäjässä. Kantavuus on kasvanut yhdellä yhdeksään henkilöön, ja suositellun moottoritehon alaraja on noussut 150 hevosvoimasta 225 hevosvoimaan. Veneen paino ilman moottoria on valmistajan ilmoituksen mukaan pysynyt ennallaan 1 350 kilossa.

Tuulilasin kiillotettua, ruostumatonta terästä oleva kehys on todella tukeva. Kaksiosainen ovi on käytännöllinen. Yläosa tosin on raskas käyttää. Suurten pulpettien sisällä on sekä tekniikkaa että runsaasti säilytystilaa.

Cross 75 BR:ssä tilaa on runsaasti, mutta niin on myös kantavuutta, peräti yhdeksälle hengelle. Huvivenedirektiivin mukaan avoveneessä jokaiselle pitää myös olla istumapaikka, vaikka sitten ahtaastikin (0,5 m per 75-kiloinen henkilö), eikä välttämättä penkillä. Crossissa se tarkoittaa, että yhdeksän hengen matkalla osa istuu keulan avotilassa. Tuulilasin suojanpuolella tilaa on 6–7 henkilölle.

Uuden Crossin tilajärjestelyt ovat kuta kuinkin ennallaan. U-sohvan keskelle saa lisävarusteena pöydän, ja sohvasta voi rakentaa suuren tason auringonpalvontaan tai yöpymiseen.

Tilaajat voivat lukea koeajon kokonaisuudessaan tästä.

Tilaajana saat käyttöösi myös Vene-lehden kattavan juttuarkiston. Tilaa lehti tästä.

X