Tilaa
Jutut

Kiinnittikö erikoinen pilvi huomion? Tästä on kyse

Viikon alkupuolella Suomen taivaalla on näkynyt mahtipontisia pilviä. Erityisesti tiistai-iltana moni hieraisi silmiään, kun Uudenmaan yli kohti etelää liikkui hyvin erikoisen näköinen kuuropilvi.

18.05.2020

KirjoittajaMarkus Mäntykannas

Näin muhkea kuuropilvi saa alkunsa

Vaikka toukokuinen kevätsää jatkuukin meillä koleana ja epävakaisena, syntyy taivaalle kesäiseen tapaan harva se päivä muhkeita ja näyttäviä kuurosadepilviä. Niiden syntymisen edellytys on, että lämpötila laskee ilmakehässä korkeuden mukana tarpeeksi voimakkaasti, jolloin vesihöyry pääsee pitkällä matkalla tiivistymään pilveksi. Mitä korkeammalle kuuropilvi pääsee kasvamaan, sitä voimakkaampi siitä voi tulla ja sitä todennäköisemmin sen yhteydessä myös salamoi.

Kuvassa näkyvä pilvi on nimeltään Cumulonimbus. Pilven pallomaiset rakenteet ovat Mammatus- eli utarepilviä, joita nähdään varsinkin ukkoskuurojen yhteydessä. Tämä pilvi ei ukkostanut, mutta siinä oli nousuliikkeitä ja ilman pyörteisyyttä, jotka synnyttivät pilven erikoisen rakenteen.

© Markus Mäntykannas

Kun tämän kaltaiset kuuropilvet pyyhkäisivät eri säähavaintoasemien yli, tippui lämpötila jopa viidellä asteella ja taivaalta tuli hetken aikaa lumirakeita siihen malliin, että näkyvyys heikkeni.

Lunta sataa, vaikka lämpötila on +7 astetta

Moni on saattanut yllättyä nähdessään lumisateita ja -rakeita, vaikka ilman lämpötila onkin ollut jopa reilut viisi astetta nollan yläpuolella. Syypäänä on kuiva ilma ja hyvin kylmä ilmakehä.

Suurin osa sateesta lähtee keväisistä kuuropilvistä alas lumihiutaleina tai -rakeina. Kuuropilvet yltävät korkeimmillaan 5-10 kilometriin, missä on useita kymmeniä asteita kylmempää kuin maanpinnalla. Jos sateen alapuolella oleva ilma on keväiseen tapaan hyvin kuivaa, sadetta haihtuu siihen runsaasti. Tämä prosessi itsessään viilentää ympäristössään olevaa ilmaa ja pitää sateen lumisempana kuin kosteassa ilmassa. Kuivan ilman vuoksi lumisade ja -rakeet eivät ehdi sulaa maanpinnalle pudotessaan.

 

Laskuvirtaukset voivat yllättää veneilijän

Kuuropilviin liittyy nousuvirtausten lisäksi myös laskuvirtauksia, jotka maanpinnalle tai veden ylle levitessään voivat muodostaa voimakkaita puuskatuulia. Näiden keväisten kuurosateiden yhteydessä puuskatuulet eivät vielä lähtökohtaisesti aiheuta mainittavaa vaaraa, mutta kesän saapuessa pilvet kasvavat korkeutta, kun ilmakehän kosteussisältö kasvaa. Voimakkailla kuurosateilla on pian enemmän polttoainetta, kun ilmat lämpenevät.

Lue myös nämä

X