Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Kevät tuo veneilijöiden riesaksi sakeat sumut – näin varaudut

Veneilijät saattavat kohdata sakeita sumuja erityisesti huhti–toukokuussa.

15.03.2020

KirjoittajaMarkus Mäntykannas

Kevät on merialueillamme sumujen kulta-aikaa. Kylmät vedet ja vähitellen lämpenevä ilma luovat hyvät olosuhteet sumujen syntymiselle. Veneilijät saattavat kohdata sakeita sumuja erityisesti huhti–toukokuussa.

Tämä yhdistelmä synnyttää sakeita sumuja

Sumut syntyvät, kun ilman lämpötila laskee niin kutsuttuun kastepistelämpötilaan, jolloin ilma on kosteudella kyllästetty. Tällöin käynnistyy vesihöyryn tiivistyminen ja sopivissa oloissa muodostuu sumua. Meren yllä ehto täyttyy erityisesti silloin, kun etelästä virtaa heikon tai kohtalaisen tuulen myötä lämmintä ja kosteaa ilmaa. Jos pintaveden lämpötila on selvästi yllä olevaa ilmavirtausta kylmempi, syntyy sakeitakin sumuja.

Suomen merialueilla sumut yleistyvät nopeasti huhtikuussa, ja eniten niitä tavataankin loppukeväästä, joskus myös alkukesällä. Sumut voivat ajautua tuulen mukana myös rantakaistaleelle. Tuuli ei kuitenkaan saa olla liian voimakasta, sillä tällöin sumut tuppaavat nopeasti haihtumaan.

Tarkastele satelliittikuvia

Parhaiten sumuja voi seurata reaaliaikaisesta satelliittikuvasta. Sadetutkasta sumupilvet eivät aina näy, sillä ne ovat hyvin matalalla olevaa pilveä – vaikka tämä pilvi sataisikin, niin aina tutka ei saa sitä kiinni.

Meriveden lämpötilaennusteen voi tarkistaa Vene-lehden sääpalvelusta. Jos tuuli käy lämpimältä kantilta etelästä ja meriveden pintalämpötila on 10 astetta mantereen maksimilämpötiloja alhaisempi, on kevätsumujen todennäköisyys kohonnut. Kovalla, navakalla tai myrskyisällä tuulella sumut eivät kuitenkaan pysy kasassa, ja ehtivät haihtua ennen kuin muodostuvatkaan.

Sumu pudottaa lämpötilan salamannopeasti

Aurinkoinen ja lämmin kevätpäivä houkuttelee vesille, mutta kannattaa pitää mielessä, että varsinkin suuremmilla vesillä sumut voivat puhjeta ikään kuin tyhjästä. Suosittelenkin nappaamaan varuilta lähikuukausina vesille mukaan kosteankestävää vaatetusta, sillä merellinen sumu pudottaa lämpötilan salamannopeasti lähes yhtä kylmäksi kuin meren pintavesi. Helsingistä lähtiessä ilman lämpötila voi olla lupaavat 10 astetta, mutta sumussa se tippua reilusti.

X