Tilaa
Huolto

Keulapotkurin asennus vanhaan purjeveneeseen – Keulapotkuri helpottaa veneilyä

Keulapotkurin asennus vanhaan purjeveneeseen oli vaativa urakka. Hyvä ja tarkka etukäteissuunnittelu on tällaisen remontin ehdoton edellytys. Hyvin tehty asennus on turvallinen ja palkitsee vaivan helpommilla manöövereillä ahtaissa satamissa. 

26.03.2021

KirjoittajaMatti-Pekka Falck

KuvaajaSuvi Elo, Matti-Pekka Falck

  • Keulapotkuri mielletään usein vain suurempien alusten ylellisyysvarusteeksi. Todellisuudessa se helpottaa huomattavasti manööverejä satamissa veneen kokoluokasta riippumatta. Bavaria 36 -purjeveneessä kyllästyttiin kovien sivutuulten aiheuttamiin hankaliin tilanteisiin rantautumisissa ja etenkin lähdöissä.

Suunnittelu ja mittaaminen

Keulapotkurin asentaminen aloitetaan perusteellisella suunnittelulla. Asennettavan potkurin tehoon vaikuttavat veneen pituus ja paino. Potkuritunnelin sijoitus tulisi saada mahdollisimman lähelle veneen keulaa parhaan kääntömomentin saavuttamiseksi. Lisäksi tunnelin yläreunan tulisi jäädä riittävästi vedenpinnan alapuolelle.

Vaadittava asennussyvyys lasketaan kaavalla 0,5 x tunnelin halkaisija. Usein veneen rakenteet lopulta määrittelevät, mihin tunneli voidaan käytännössä sijoittaa.

Lue kaikki

VENEILYSTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Lue myös nämä

X