Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa

Home / Forums / Laituri / Viranomaiset merellä / Reply To: Viranomaiset merellä

lyy

Mitenkäs ajattelette meripelastajista ? Minusta He ovat nykyään kolmas valtiomahti merivartioston ja poliisin jälkeen,tavallaan enemmänkin koska heitä näkee useammin. Kunnioitan suuresti heidän toimintaansa ja ihan kannatuspohjalta olen vuosia ollut jäsen Trossin kera. Toki se voi olla konkreettisesti avuksikin huonosti sattuessa.
Nappulana asuessani Hangossa ikkunastamme näkyi suoraan Itäsatamaan,ja siinä päällimmäisenä näkyi silloinen 70-luvun pelastusristeilijä Russarö.Sain usein katsella ikkunastamme,kun kyseinen alus lähti ilmalla kuin ilmalla merelle,sen aikaisilla laitteilla. Muistan jotenkin esim.Viikinki-veneen haaverin 70-luvulla,jossa hukkui muistaakseni 11 nuorta ja jolloin kyseinen alus oli pitkään etsinnöissä mukana. Armeijan kaapelialus Putsaari sen hylyn sitten loppujen lopuksi nosti,ja muistan hyvin,kun olin Länsisatamassa seuraamassa kun vene nostettiin Putsaaren perästä merestä kuiville.
Jokusen kerran siinä Itäsataman silloisella kalalaiturilla näkyi valkoisia myttyjä,meren uhreja. Silloin,kun Finn-Baltic kippasi saattoi olla,että vielä silloinkin tuotiin,mutta sitä en varmaksi muista.
Muutenkin oli hienoa ja jännittävää seurata näköalapaikalta sellaisten paattien lähtöä merelle,jotka eivät tunteneet tuulirajoja. Armeijan laiturihan oli nimittäin ihan liki pelastusalus Russarön laituria. Ja kyllä pienenä poikana ihailin,kun äijät ajoivat Russarön väliä aluksi Y-veneillä,sittemmin K- ja H-veneillä ja myös esim.RN-”pikaveneillä. Pukkio oli isompi yhteysalus siihen aikaan,ja sehän onnistui törmäämään mm.Itäsataman aallonmurtajaan kapteeni L….äisen kipparoimana. Arvatkoon nimen se joka tietää,muuten kunnia hänen muistolleen.
Näistä lapsuuden kokemuksista sain varmaankin kipinän käydä armeijan venemiehenä. Ja aika hyvin osui,ajoin K-venettä pääsääntöisesti,niitä näin ikkunastamme,mutta ne olivat peruskorjaamattomia,mutta kenties joku oli sama kuin jota ajoin korjattuna. H-2-paattia ajoin vain kerran koulutusmatkalla Kotkaan,mutta se makasi saaressamme Hästö-Busössä koko inttini ajan,ja se oli täsmälleen sama paatti,jonka menoa myrskyssä Russarö_Hanko välillä olin ihaillut jo nappulana. Uiskoa en päässyt koskaan ajamaan,ne olivat maissa koko venemiesaikani, ja ne RN:t oli myyty siviileille ajat sitten. Tämä kyseinen kapteeni L…äinen oli kouluttamassa meitä väliaikaisesti muutaman kerran. Jäi mieleeni kerta,kun olimme muistaakseni kelirikkoalus Hankoniemellä Koverharin satamassa,ja siihen oli samaan aikaan tulossa iso malmilaiva. Käänsin ruoria väistääkseni kyseistä liki 200 metristä laivaa, upseeri sanoi,ei vielä käännetä. Tottelin,ja olimme aivan laivan väylällä,ja sanoin,että nyt täytyy väistää. ”Ei väistetä” oli käsky. Sitten aivan viime tingassa väänsimme paattimme sivuun,siinä ei ollut mitään järkeä,koska me olimme joka tapauksessa väistämisvelvollisia. Kyse oli ilmeisesti meidän uskalluksemme kokeilemisesta. No,siinä hän onnistui..
No joo,tämmöinen stoori tästä kehkeytyi. Olisko joku muukin,joka kirjoittais omista kokemuksistaan,mä olisin kiinnostunut niistä. En nimittäin ole narsisti,vaikka itsestäni kirjoitankin,vaan yritän herättää muidenkin muistoja kirjoitettavaksi…

X