Forum Replies Created

 • in reply to: Mikä lämppäri? #4083
  AD41

  Valinta riippuu veneestä.

  Oma käsitykseni valintakriteereistä on likimain seuraava.

  1.) Tarvittava lämmitysteho. Tähän vaikuttaa veneen koko ja veneilykauden pituus
  2.) Sähkön kulutus, suhteessa käytettävissä olevaan akkukapasiteettiin.
  3.) Polttoaine. Diesel vai valopetrooli. Jos veneessä on dieselmoottori niin paras vaihtoehto on suoraan polttoainetankista imevä.
  4.) Hintakin ehkä jonkinlainen kriteeri, vaikkakin kyseessä monivuotinen perusinvestointi jossa hinnan ei kannata antaa liikaa ratkaista. Tarkoitukseen nähden liian pientä (= halvinta mahdollista) ei kannata hankkia.

  Itselläni alle 10m moottorivene, kausi Toukokuun alkupuolelta Lokakuun puoliväliin, akkukapasiteettia riittävästi.
  Oma valintani oli yli 5 v sitten Webasto 3500 D
  Toiminut ilman ainuttakaan häiriötä, käynnistyy aina kerralla, ei mitään vuosihuoltotarvetta, kohtalaisen hiljainen, riittävän pieni sähkönkulutus, vaikkakaan ei ehkä markkinoiden kaikkein pienin.
  Asennus on helppo tehdä itsekin ja teho riittää hyvin siihenkin että vedin yhden lämminilmasuuttimen kuomulla katettuun avotilaan eli aikaisin keväällä ja myöhemmin syksyllä sinne voi johtaa lämpöä. Tähän valintaani olen edelleen ehdottoman tyytyväinen. Ostin venemessuilta, sain hiukan alennustakin ohjehinnoista.

  Ymmärtääkseni hyviä vaihtoehtoja tähän luokkaan ovat Safire ja Eberi. Mutta niistä ei omakohtaista kokemusta.

  Jos kyseessä purjevene tai pienempi moottorivene joissa yleesä ei muutenkaan liikaa akkukapasiteettia käytettävissä niin voi olla että Safire olisi diesel vaihtoehdoista paras.
  Edellisessä veneessäni yli 10v sitten oli Wallaksen n. 2000W valopetrooli lämmitin. Ainakin silloisella tekniikalla oli jonkinverran murheita, vaati imetystyynyjen ja hehkukierukan vaihdon silloin tällöin ja ennenkaikkea säännöllisen vuosittaisen palotilan puhdistuksen. Oli myös tarkka akkujännitteelle, hehkulle piti olla riittävä jännite.

  Kahta en vaihda, venettä enkä lämmitintä …

X