Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa

Keskustelu

 
Veneilyaiheista keskustelua. Liity mukaan!

Spinaakkerijiippi

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)

Home / Forums / Masto / Spinaakkerijiippi

 • jullella

  Terve!

  Tulevana kesänä on tarkoitus opetella spinnun käyttöä. Katselin aiheesta tehtyjä videoita ja niissä jiippi tehtiin usealla tavalla. Kysynkin miksi ja missä tilanteessa se tehdään irrottamalla puomin pää ensin mastosta ja sitten skuutista tai sitten vain skuuteista niin että puomia ei siis irroteta mastosta lainkaan?

  Terveisin Pauli

  Jussi H.

  Edellisen veneen mukana tuli spinnulle kahdet skuutit: toiset meni plokeihin veneen takaosassa ja niillä säädettiin muotoa, ja toiset tuli plokeihin veneen keskiosassa ja ne olivat puomia varten.
  Oli huomattavan helppoa harjoitella jiippiä, kun puomin päähän tuleva ’vara’skuutti (vai kaija vai mikä se nyt on)oli vapaana napattavissa käteen ja pujotettavissa puomin nokkaan heti, kun se oli irti mastosta. Suosittelen. Isommissa veneissä taitavat käyttää tuollaista järjestelyä kovalla tuulella.
  Opettelin vain tuon normaalin jiipin: vene myötäiseen, spinnu ja puomi ’keskelle’, puomi irti mastosta, skuutti (vai kaija etc.) siihen paikalleen, lykkään puomin ulos toiselle puolelle ja laitan toisen pään mastoon. Onnistui yksinkin silloin kun autopilotti ja tuuli eivät oikutelleet.
  (Iän myötään tuoma mukavuudenhalu on tosin vienyt nyt genaakkerin käyttäjäksi…)

  jullella

  Onkos täällä spinnupurjehtijoita ollenkaan 😉

  MNH

  Hieman myöhässä mutta vastataan kuitenkin.

  Puomin irroittaminen mastolta ja kääntäminen toisinpäin on pienvenetekniikkaa, eikä tietty toimi kuin puomilla jossa molemmat päät ovat samanlaiset. Isommissa vehkeissä puomi on mastolla jonkunlaisella kuppihelalla joka ei sovi purjeeseen, eikä tarvittavien voimien ja ulottuvuuksien vuoksi homma muutenkaan toimisi.

You must be logged in to reply to this topic.

X