Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Keskustelu

 
Veneilyaiheista keskustelua. Liity mukaan!

Vesiensuojelu

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)

Home / Forums / Rantasauna / Vesiensuojelu

 • Tapani Mylly

  Miten aktiivisesti mietitte ympäristöasioita veneillessä tai muutenkin? Onko jotain konkreettisia juttuja, joita teette vain tästä syystä?

  Tuli vaan tästä mieleen, toivottavasti hanke poikii jotain oikeita vaihtoehtoja:

  Lehdistötiedote 8.12.2014
  Pidä Saaristo Siistinä ry

  Antifouling-maaleille etsitään korvaavia menetelmiä

  Pidä Saaristo Siistinä ry on valittu alihankkijaksi projektiin, joka pyrkii vähentämään veneiden haitallisista pohjamaaleista aiheutuvaa vaarallisten yhdisteiden pääsyä Itämereen. PSS ry muun muassa värvää joukon testiveneilijöitä, jotka kokeilevat eri antifouling-menetelmiä veneissään.

  CHANGE (Changing antifouling practices for leisure boats in the Baltic Sea) on moni- ja poikkitieteellinen projekti, joka tähtää antifouling-maalien käytön vähentämiseen veneissä Itämerellä uusien käytäntöjen avulla. Haitallisten aineiden korvaajiksi halutaan tuoda ympäristöystävällisiä menetelmiä.

  Projektissa vaihtoehtoja haitallisille antifouling-maaleille tutkii laaja ryhmä eri tieteenalojen ammattilaisia, edustettuina ovat muun muassa luonnon-, kauppa- ja oikeustieteet. Projekti on rahoitettu BONUS-tutkimusohjelmasta.

  Testiryhmä kokeilee vaihtoehtoisia menetelmiä

  PSS ry on valittu CHANGE-projektiin kokoamaan ryhmä testiveneilijöitä, jotka kokeilevat veneidensä pohjissa eri antifouling-menetelmiä. PSS ry kerää veneilijöiden käyttökokemuksia ja tiedottaa niistä projektin kuluessa.

  Lisäksi PSS ry hoitaa testipaanelien noston ja laskun tietyissä satamissa. Paneelit on käsitelty erilaisin antifouling-ainein, jolloin saadaan selville miten kyseiset aineet estävät eliöiden kiinnittymisen paneeleiden pintaan.

  – CHANGE-projektiin mukaan pääseminen oli meille hyvin mieluisaa, koska veneilyn ympäristökysymykset ovat ominta alaamme. Nyt pystymme välittämään veneilijöille uusimpia tieteellisiä tutkimustuloksia ja tarjoamaan todellisia vaihtoehtoja pohjan maalaukselle, kun jatkossa tiedämme mikä toimii ja mikä ei, PSS ry:n projektipäällikkö Hanna Haaksi sanoo.

  XRF-laite mittaa veneen pohjan haitalliset aineet

  PSS ry tulee myös järjestämään yhteensä kolmessa satamassa tapahtuman, jossa veneilijät voivat mittauttaa XRF-röntgenlaitteen avulla haitallisten aineiden määrät maalattujen veneidensä pohjista. Esimerkiksi erittäin haitallisia orgaanisia tinayhdisteitä kuten tributyylitinaa (TBT) saattaa vielä löytyä maalikerrosten alta.

  – Haluamme myös kertoa veneilijöille, mitä haitalliset aineet aiheuttavat meressä ja myös venesatamien ja -telakoiden maaperissä. Itämerellä liikkuu noin 3,5 miljoonaa vapaa-ajan veneilijää ja valtaosa heistä käyttää veneiden pohjissa eliöiden torjuntaan myrkkymaaleja. Vaarallisia aineita irtoaa veneiden pohjista muun muassa pesun ja huoltotöiden yhteydessä sekä myös veneillessä, Hanna Haaksi toteaa.

  Lue lisää projektista: http://www.changeantifouling.com

  jullella

  Terve!

  Ympäristöasiat ovat usein mielessä, myös veneillessä. En ole aktivisti vaan pyrin jossain määrin ( enenevästi ) tekemään valintoja, jotka vähentävät ympäristökuormitusta. Saaristo Siistinä ry:n toiminta on oivallista ja olen sitä tukenut jäsenenä jo pitkään. Aloitin jäsenyyden veneillessämme sisävesillä vuokraveneellä ja vaikka ei ollutkaan venettä johon tarran olisin liimannut se oli kuitenkin veneilysalkussa päälimmäisenä ja ilmestyi sittemmin oman Joe 17:n kanteen. Katsoin, että kannan korteni kekoon vaikka vuokraveneilykausi silloin olikin vain noin viikon mittainen.

  Tuota jäsenyyttä voisi vuokraveneiden välittäjäkin vahvasti suositella, vuokraajalle se ei varmaankaan ole liian suuri panostus. Siinä voisi myös kasvaa vastuuntunto, joka ehkä myöhemmin oman veneen kanssa olisi jo oraalla.

  Antifouling-maalien käyttämistä on tärkeä tutkia. Käsittääksen aloittelevat veneilijät tulevat usein kuormittaneeksi ympäristöä turhan laajoilla maalausoperaatioilla ( ja kaiketi turhan paksuilla kerroksillakin ). Uskon, että tutkittu ja puolueeton tieto ohjaa käyttäytymistämme.

  Ymmärrän kyllä myös ristiriidan venealan kannattavuuden ja ympäristökuormituksen vähentämisen välillä, mutta oikea tieto ja luonnon kunnioittaminen ovat silti pitkällä aikavälillä oleellisia asioita.

  WC:n osalta olen miettinyt, ja toistaiseksi päätynyt kemiallisessa pysymiseen. Septitankkien tyhjennyspaikkoja on vielä melko vähän, ja pienehköjen säiliöiden kanssa taitaa tulla tyhjennyksiä muuallekkin. Biologisen kemiallisen voin tyhjentää omassa satamassani.

  Terveisin Pauli

  Tapani Mylly

  Me on maalattu veneen pohjaan joskus pelkkiä raitoja. Ihan hyvin toimi, vaikka näytti varmaan veneen kallistuessa aika härskiltä. Voisi hyvin ajatella, että jos veneen pohja olis hyvin sileä, niin ei tarvis myrkkyä ollenkaan, kunhan vaan pesis pohjan säännöllisesti. Messuillahan kiertää joku maalitehtailija, joka väittää, että heidän kovaan kiiltävään maaliinsa ei tartu levä eikä merirokko ollenkaan, en nyt just muista tosin ton nimeä.

  Me pyritään veneilemään erittäinkin ekologisesti, kun noin muutenkin luontoasiat on aika lähellä sydäntä. Välillä ihmetyttää kovasti, miten kaikki veneilijät ei ole ”luonnonsuojelijoita”, kun harrastus kuitenkin on niin riippuvainen vesien kunnosta.

  jullella

  Terve Tapani!

  Tämä on offtopic, mutta käytkö katsomassa Ilmoitustaululle tekemäni ehdotuksen / kysymyksen merkki”kerhosta”.

  Pauli

  lyy

  Olen kyllä maalannut veneeni ”myrkkymaalilla”,eli näillä nykyisillä,jotka ovat osittain myrkyllisiä. Olen kiinnostunut pesemään pohjan näillä pohjapesureilla,joita Turussakin on esim.Ramstedtin telakalla. Tietäis vaan,miten niissä toimitaan.. Tosin käymällä ja kysymällä selviäisi varmaan 🙂
  Olen ehdottomasti Saaristomeren suojelun kannattaja,vaikka varallisuuteni huomioiden vain pienin elein. Olemme ostaneet perheelleni,vanhemmilleni,vaimoni vanhemmille ja kummitädilleni laatat Saaristomeriaukiolta. Täsmennettäköön,että kaikille omat 🙂 Pieni teko,mutta ainakin jotain. Ostin myös Roope-tarran täksi vuodeksi ja tästä eteenpäin,vaikken ole koskaan roskiani tai käymäläjätteitäni jättänyt heidän pisteisiinsä taikka edes käynyt saarilla,jossa on heidän nuotiopaikkojaan,saunojaan tai jätepaikkojaan. Pikku ele,mutta toivottavasti edes jotain. Olen myös kuulunut Meripelastajiin jo vuosia,ja myös maksanut Trossin,vaikkei se tähän suojeluun suoraan liitykään. Heidänkin toimintansa on todellakin korvaamatonta !

  Tapani Mylly

  Itse olen ajatellut tollaset yksittäisen ihmisen toimet toki tärkeiksi, mutta kuitenkin lopulta aika marginaalisiksi toimiksi. Vähän niinkuin asennekasvatusta itselle ja lapsille. Todelliset Itämeren kohtalonkysymykset rehevöitymisen osalta on kuitenkin kiinni ihan muista asioista kuin siitä, laskeeko joku septinsä Airistolle vai ei. Ja haluan kuitenkin korostaa, että minusta on yksittäisen veneilijänkin tärkeää toimia oikein.

  Juttelin eilen yhden Saaristomeren tutkimuslaitoksen tutkijan kanssa. Hän sanoi, että näkösyvyydet on just esim Airistolla parantuneet nyt vuosi vuodelta, ja kiittää saa Pietarin edes jollain tavalla toimivaa vedenpuhdistusta. Suomenlahdellahan noi muutokset on olleet ilmeisesti vielä isompia. Hieno juttu. Kunhan kirjoitan sen haastattelun pohjalta jutun, niin voin sitten linkata sen tännekin, jos jotakuta vaikka kiinnostaa lukea…

  lyy

  Jos ajattelee vaikka ulkomaisia risteily- tai miksei kauppalaivojakin,eiköhän ne tyhjennä septinsä ja kenties myös roskansa Itämereen. Tälle pitäisi tehdä jotain,sieltä se iso jätekuormitus tulee, mutta toki jokainen,kenen veneessä on vielä mahdollisuus tyhjentää septi mereen,voisi vähän ajatella asiaa.Taitaa kuitenkin olla aika yleistä,että mereen se roju solahtaa,jos mahdollisuus on… Pikkuveneissä ja osassa isommistakin on kemiallinen wc,kuten itselläkin, ja vaikka määrä siinä säiliössä pieni onkin, pitää sekin ehdottomasti toimittaa oikeaan osoitteeseen,joka ei ole meri,eikä saaren puskan juuri,vaikka siinä kemssa-aineessa lukisikin ”ekologinen” !Ihan vaan mun mielipiteenä.

You must be logged in to reply to this topic.

X