Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Keskustelu

 
Veneilyaiheista keskustelua. Liity mukaan!

Nopeat veneet

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)

Home / Forums / Hytti / Nopeat veneet

 • Tapani Mylly

  Tuolla Laiturin puolella olikin jo lyhykäisesti juttua nopeita veneistä. Millaisia kokemuksia teillä on yli 40 solmua kulkevista veneistä? Mitä mieltä muuten olette näistä veneistä?
  Näppituntumalla väittäisin, että tällaisten veneiden määrä on kasvanut aika paljon ihan muutamassa vuodessakin. Saatika sitten vuosikymmenessä, joskushan vaikka 40hv kone oli jo aika iso.

  Noin esimerkkinä linkitän tuolta Nettiveneen puolelta mun jutun Busterin M5:sta, joka on toki ääriesimerkki 350 hv moottoreineen. Olis mulla jossain sellaistakin videopätkää, kun olin veneen kyydissä, joka kulki 60 solmua Airistolla. Voisinkin yrittää löytää sen jostain, oli Boomerangerin rib kyseessä.

  http://www.nettivene.com/artikkeli/uusi_buster_magnum_m5_on_vesiteiden_ferrari

  pellis

  Yli 40 solmun nopeuksissa todella saa olla silmä tarkkana ympäristön kanssa! Ammattilaisilla on aina erikseen kartanlukia ja ohjaaja noissa nopeuksissa, varsinkin Suomen kivikkoisilla ja vilkkaasti liikennöidyillä vesillä. Aallokossa kovaa ajaminen ja turvallinen kaarrenopeus on myös asia jota ei opi tuosta vain. On muistettava, että vene voi kaatua ajovirheen seurauksena aallokossa tai kaarteessa. Lastauskin vaikuttaa suuritehoisessa ”pikkuveneessä” paljon ja ominaisuudet voivat muuttua täysin. Sitten on trimmien käyttö/söheltäminen ja mahdolliset monimoottoriasennukset säätöinen. Ei sovi ihan ensiveneeksi varakkaalle reikäpäälle tuollaiset. Jotkin nopeat veneet voivat tuntua viimeiseen asti turvallisilta esim kaarreajossa, mutta kun tapahtuukin epätoivottava ilmiö loppuu meno siihen paikkaan eikä mitään ole enää tehtävissä, kun vene joko leikkaa tai jopa kaatuu. Huviveneilijällä kun harvemmin on kilpaliivejä, niskatukea ja kypärää, johtaa kaatuminen tai veneestä lentäminen suurella todennäköisyydellä tajuttomuuteen ja vähintäänkin vammoihin. Usein onnettomuudessa päädytään vielä mukkelis makkelis ja ylös alaisin. Toisinaan vene heittää kaikki ulos ja jää pyörimään ympyrää onnettomuuspaikalle…

  Muistakaa tappokytkin.

  Alla eräs Englannissa hiljattain tapahtunut onnettomuus. Ehkäpä suomalaiset ovat parempia veneenkuljettajia?

  http://www.theguardian.com/uk-news/2014/jan/30/speedboat-crash-kill-cord

  http://www.maib.gov.uk/cms_resources.cfm?file=/Milly.pdf

  Silti kaikesta kauhuilusta huolimatta nopea vene on parhaimmillaan ihan hauska laite. Voima olkoon kanssanne ja suuri voima tuo suuren vastuun, vai miten se meni…

You must be logged in to reply to this topic.

X