Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Keskustelu

 
Veneilyaiheista keskustelua. Liity mukaan!

Jääkaappi invertterin kautta

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)

Home / Forums / Telakka / Jääkaappi invertterin kautta

 • gh34

  Kaikkein sopivin markkinoilla oleva jääkaappi veneeseemme on 230V laite. Eikä maksa paljoa.
  Onko käsitystä miten paljon hukataan energiaa jos pidän invertteriä jatkuvasti päällä ja syötän jääkaapin virran muunnettuna 230V:iin? Jääkaapin max teho väitetään olevan 90 W. Invertteri on Waecon 150 W laite.

  Toinen vaihtoehtoni on purkaa tämän jääkaapin tekniikka pois ja laittaa veneilykäyttöön tarkoitettu koneisto tilalle. Varmasti sähköä säästävämpi konsti, mutta samalla työläs ja kallis.

  JuhaL

  Invertterin hyötysuhde näyttäisi parhaimmillaan olevan 90%. Osakuormilla varmasti vähemmän.
  http://en.waeco.com/3411_914.php

  gh34

  [quote=JuhaL;120985]Invertterin hyötysuhde näyttäisi parhaimmillaan olevan 90%. Osakuormilla varmasti vähemmän.
  http://en.waeco.com/3411_914.php

  Mielenkiintoista, laitteeni onkin Waecon PP 402, jonka nimellisteho on 350W ja peak power brosyyrin mukaan peräti 700W. Vein jääkaapin äsken veneelle ja koekäytin. Tulos ei ollut ihan odotunlainen. Invertteri piippasi ylitehovaroitusta jääkaapin yrittäessä käynnistyä. Jääkaappi yritti monta kertaa ja laite piippasi … pari yritystä jäi tuolle tasolle mutta sain kaapin kuitenkin myös päälle pari kertaa. Kaapin kompressorin käynnistystehon täytyy siis olla melkoinen! Jääkaapin tehoksi ilmoitetaan 90 W ja 230V jännitteellä virraksi sanotaan 0.55 A. Niillä kerroilla kun sain kaapin jäämään päälle, Nasa Battery Monitor näytti sen haukkaavan n. 5 A virtaa. Watteina 12.6V:sta laskettuna 63W.

  Testin tulos on siis, että jatkuva virransyönti tuollaisessa 230V laitteessa ei ole kohtuuton, mutta käynnistysvirta on ja invertterikin käy puhaltimen kanssa sen kerran kun suostuu käymään, eli meteliä syntyy.

  Vaihtoehtoinen ratkaisu siis harkinnassa.

  Esteri

  Jääkaapin käynnistysvirta on noin 10 kertainen ilmoitettuun tehoon verrattuna.
  Itse mitoitin vastaavan järjestelmän reiluksi eli invertterin antotehoksi 1500W/1700W(2min)/3000W(peak). Tämä oli helppoa kun veneessä oli jo valmiiksi maasähköjärjestelmä (nyt lisättynä vaihtokytkimellä) niin saa kaikki muutkin laitteet toimimaan helposti. 230V jääkaappi, invertteri ja kytkin asennettuna jäi halvemmaksi kuin 12V jääkaappi.
  Itse pidän uudistusta hyvänä ja toimivana näin yhden kesän kokemusten perusteella.

You must be logged in to reply to this topic.

X