Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa

Keskustelu

 
Veneilyaiheista keskustelua. Liity mukaan!

Sähköt uusiksi

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)

Home / Forums / Telakka / Sähköt uusiksi

 • Tapani Mylly

  Olen tässä syksyllä laittamassa veneen sähköjä hiukan uusiksi. Ajatuksena olis tehdä ainakin osa vedoista uusiksi, vaihtaa vähän vanhaa valaistusta ja vaihtaa sähkötaulu. Maasähköjärjestelmä ja pääkytkin on suht uusia, joten niihin en koske.

  Onko vinkkejä mistä kannattais lähteä liikkeelle, entä pitäsikö joku osa jättää suosiolla jollekin ammattilaiselle? Suosituksia sähkötaulun valintaan? Venehän on siis Siesta 32.

  Jussi H.

  ..eli käytännössä uusit johdotukset 12V pääkytkimeltä kulutuskohteisiin, eikö niin ?
  Teen tänä talvena samaa remonttia nykyiseen veneeseen, kun yli 30 v vanhat tinaamattomat johdot ovat hapettuneet ja vuosien myötä tehdyt lisäykset ovat johtaneet aikamoiseen johto-härdelliin.

  – Aloitan sähkökaavion tekemisestä: piirrän lyijykynällä ruutupaperille, kun vanhaa sähkökaaviota ei tietenkään ole. Kun kaavio mielestäni on valmis, noudatan sitä ’orjallisesti’
  – Vaihdan pääkytkimen, koska käyttöakkuja tulee kaksi. Starttiakulle oma kytkin. Joka akulle tulee +navan viereen pääsulake.
  – Sähkötauluksi olen hankkinut Motonetista 6 kytkimen kytkintaulu-palikoita ja sulaketaulu-palikoita.
  – Johdotukset vedän parina taululta sulakkeen kautta kuhunkin kulutuspisteeseen. Tulee vähän enemmän johtoa kuin yhteistä miinus-johtoa käyttäen, mutta selkeä kytkentä.
  Johtimina ajattelin käyttää Bilteman tinattua kaapelia.
  – Johtimien tarvittavat paksuudet tarkistan kulutuspistekohtaisesti.
  – Kun veneessä on valmiina putkitukset pääosalle kaapeleita, tulee johdotuksesta kohtuullisen siisti.
  – Kaiku- ja lokiantureiden kaapelointi on vielä mietinnässä, kun edellisen omistajan teettämä asennus on hieman kryptinen.
  – Kun keulapotkuria ja ankkurivinssiä ei ole, ei tarvi miettiä keulaan sijoitettavaa lisäakkua ja sen latausta.
  – Moottorin sähköpiireihin, moottorin ohjaustauluun, laturin piiriin ym en koske.

  Jos on autosähkötöitä joskus tehnyt, ei asia ole ylivoimainen, mutta vaatii tietysti huolellisuutta ja systemaattisuutta. Johtojen vetämisessä putkiin tulee olemaan varsin paljon kyykkimistä ja äheltämistä veneen ahtaissa sopukoissa.

  Maadoitusten kanssa pitää olla tarkkana, ettei tule korroosiovirtaluuppeja sellaisten käyttökohteiden kautta, joissa miinus-napa onkin kytketty runkoon (mastovalot ?, vhf-radio ja sen antennikaapelin kuori ja antenni ?, muita ’metalliin asennettuja’ laitteita). Paras kopioida vanha asennus uusin johdoin, ellei ole varma asiasta jonkin laitteen osalta.

  Maasähkö onkin 230V juttuja ja siihen ei ole syytä puuttua ’harrastepohjalla’.

  Tapani Mylly

  Kiitos. Tosin kun olen tässä asiaa itsekseni tutkiskellut, niin mun lienee paras pyytää joku ammattilainen jeesimään, ei oikein luotto omaan osaamiseen riitä. Eikä tee mieli tehdä virheitä sähköjen kanssa, vaikka vaan 12V järjestelmästä onkin kyse.
  Kertoilen tässä kunhan asia etenee.

  Ville28

  Täältä voi ladata oppaan jossa hyvää infoa:

  Sähkö ja vene-opas

You must be logged in to reply to this topic.

X