Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa

Keskustelu

 
Veneilyaiheista keskustelua. Liity mukaan!

Kosteudenpoisto tai ilmastointi veneeseen

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)

Home / Forums / Konehuone / Kosteudenpoisto tai ilmastointi veneeseen

 • Sophie

  Sateinen ja kylmä kesä aiheuttaa sen, että veneiden hytit kostuvat ja kosteudesta on vaikea päästä eroon. Kun kaksi ihmistä nukkuu yön pienessä hytissä, niin aamulla ovat kaikki ikkunat huurteessa. Sitten kun tehdään aamupala ja keitetään vettä, niin kosteuden määrä vain kasvaa. Autossa olen tottunut käyttämään ilmastointia sisätilojen kuivaukseen niin, että samanaikaisesti pitää päällä niin lämmitystä kuin jäähdytystä, mikä on hyvin tehokasta ja sitä alkaa kaivata veneessäkin. Veneessäni on tuulilasin puhallin, joka imee ilmaa läheltä pohjaa penkkien alta. Ihmettelin, mihin sen sen kuivausteho perustui, mutta ilmeisesti ilma jäähtyi lähellä vettä ja kuivui samalla, kun vesi kondensoitui pohjaan. Puhaltimen päällä pitäminen laski selvästi hytin lämpötilaa ja puhallin oli myös aika äänekäs. Jos taas piti vain lämmitintä päällä, niin ikkunoiden höyrystymisilmiö vain paheni. Kun ulkona sataa, niin ulkoakaan ei saa kuivaa ilmaa. Nyt vene jäi viikonlopun jälkeen kosteaksi ja on satanut kaksi päivää. Tässähän alkaa pelätä hometta.

  Millaisia keinoja veneilijät ovat keksineet veneensä sisätilojen ja varusteidensa kuivaamiseksi pidemmillä reissuilla?

  S/Y Kiki

  [quote=Sophie;120697]Jos taas piti vain lämmitintä päällä, niin ikkunoiden höyrystymisilmiö vain paheni. Kun ulkona sataa, niin ulkoakaan ei saa kuivaa ilmaa.

  Ilmeisesti lämmittimesi ottaa puhallusilman veneen sisältä, ja veden määrä hyttitilan ilmassa ei silloin juurikaan pääse muuttumaan pelkän lämmittämisen avulla. Huurtuvat/kostuvat ikkunat toimivat tehokkaana kosteuden kerääjänä, vesi pitää vain poistaa niistä rätillä ja puristaa se vesi ulos. Vesi pitää siis saada hytistä pois joko vesihöyrynä tai vetenä.

  Vettä keräävät ”suolapallot” on ihan mielenkiintoisia systeemeitä, keräävät ihmeen paljon vettä esimerkiksi yön aikana. Mutta itse lopetin niiden käytön jo kauan aikaa sitten, en huomannut mainittavaa käytännön eroa sisäilman kosteudessa.

  Mielestäni mitään muuta toimivaa ratkaisua ei käytännössä ole, kuin tuuletus. Jos tuuletuksen saa lämmittimen kautta (puhallusilma hytin ulkopuolelta), on mukavuus kohdallaan. Jos tuuletus tulee luukkujen kautta, on mukavuuden vuoksi myös lämmitettävä, mutta lämmitys yksistään ei silloin auta. On lähes mahdottomuus saada hytin ilma pysymään kuivempana kuin ulkoilma pidemmällä aikavälillä.

  Hyvä tuuletus ja kuivien säiden odotus, siinä ne käytännön toimivat toimenpiteet.

  Tapani Mylly

  Kyllähän sitä tulee heitettyä melkein aina kuivina aamuina täkit ulos tuulettumaan ja kuivumaan täysin.
  Luulisin Kikin tapaan, että tuuletuksen ja lämmityksen yhdistelmä on se keino, jolla pysyy kuivana. Ja tosiaan nimen omaan niin, että tuuletusilma tulee ulkoa. Meillä tulee sitloodan laatikosta, jossa taas on oma tuuletusritilänsä. Tuntuisi toimivan ihan kohtalaisesti, vaikka lämppäri onkin menossa uusiksi mahdollisimman pian.

You must be logged in to reply to this topic.

X