Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa

Keskustelu

 
Veneilyaiheista keskustelua. Liity mukaan!

Maadoitus

Viewing 11 posts - 1 through 11 (of 11 total)

Home / Forums / Masto / Maadoitus

 • Olli

  Mitä mieltä olette veneen maston maadoittamisesta ukkosen varalle? Helpoin/tehokkain tapa?

  Sähkäri

  Eli useampi vaijeri johdetaan esim 3 kpl ,keula, ja 2 perästä vaijeria suoraan metalli köliin, ja luotettavasti kiinni.

  ukonilmaa

  halvat apukaapelit ”hauenleuoistaan” kiinni haruksiin ja toiset päät pudotetaan veteen.

  Nortti

  Tutkimusten mukaan maadoituspää määrää mihin salama iskee. Kumpaan luulet salaman mielummin iskevän; mastoon joka on hyvin maadoitettu vai maadoittamattomaan mastoon?

  Sahkari

  Eli jos se maadoittamaton on ylin kohta merellä niin silloin päreiksi menee, ellei ole latvajatko josta alas päin maadoitukset.

  ARAGORN

  Maadoita maston alapää, tai maston tuki, mikäli masto seisoo kannella köliin mahdollisimman paksulla kaapelilla köliin. Lisäksi etu- ja takastaaki sekä kumpikin ylävantti veteen edellä mainituilla starttikaapeleilla. Älä myöskään unohda kytkeä puomin takapäätä takastaakiin, miksikö?, olen jostain lukenut, että muuten tähän, kolmioon, jos se on auki puomin päästä saatta muodostua korkea jännite jos salama osuu veneeseen.

  Nortille voisin vastata tuntematta sen paremmin salaman sielunelämää, että se saattaa iskeä mihin hyvänsä maadoituksen tehosta riippumatta, sateella maadoittamatonkin tikku on enemmän tai vähemmän maadoittunut.

  Nortti

  Ajattelin lähinnä tilannetta missä veneet suurimman osan aikaa on, eli satamassa. Jos nyt sitten satamassa on lukuisia mastoja, jotka ovat ca samankorkuisia ja yksi joukosta on oikein hyvin maadoitettu ja väittämä että alapää määrää salaman iskukohdan pitää paikkansa, niin kyllähän silloin juuri tuossa maadoitetussa veneessä salamaniskunvaara on suurin.

  Olen kerran käynyt veneessä johon oli salama iskenyt satamassa. Ko. vene oli jotenkuten maadoitettu, mutta ei se salama sitten ollutkaan kulkenut niitä kaapeleita pitkin joka paikasta vaan oli esim rustista ampunut punkan kyljen läpi suoraan kölipulttiin tehden vanereista sellasia haulikolla ammutun näköisiä. Kaikki sähkövehkeet veneessä olivat entisiä. Lämppärin metallikierreletkut olivat toimineet johtimina ja niistä ei ollut jäljellä kuin sulanutta metallilankaa ja tuhkaa. Onneksi omistaja meni veneelle ukonilman jälkeen, sillä vene olisi uponnut nopeasti koska kölipultin reikä oli salaman korventama ja vuosi.

  aragorn

  Tässä takavuosina, en muista milloin, oli Vene lehdessä juttu salaman tuhoamasta veneestä. Tämä vene oli suurinpiirtein edellä kuvatun kaltainen, kuin haulikolla ammuttu. Vene oli pieni, isojen purjeveneiden välissä, jutussa mietittiin, miksi korkeammat mastot eivät kelvanneet. Voisi kuvitella, että jos maadoitus on huono, tai sitä ei ole ollenkaan ja salama iskee veneeseen niin se pompii kuin pystykorva etsien tietä ulos.

  Olin tulossa Tallinnasta noin 6- 7 vuotta sitten kun jouduin Tallinnan matalan seuduilla kovaan ei ennustettuun rintamaukkoseen. Yksi salamoista löi varmaan hyvin lähelle, koska välähdys ja pamaus tulivat samalla hetkellä. Tästä pelästyksestä toivuttuani huomasin tuulimittarin hajonneen.

  Syksyllä talvihuollon yhteydessä mastosta löytyi sähkön purkausjälki parisen metriä huipusta. Jälki on samanlainen mitä löytyy lentokoneesta joka raportoi salamaniskusta.

  Veneessäni on tehtaan asentama maadoitus toisesta rustista köliin.

  Matti Lappalainen

  Varmin tapa minimoida salaman tuhoja lienee ostaa teräsvene ja mennä ukonilman ajaksi sisälle.

  Mikko

  Tuolta sitten sitä ns. tietoa
  http://www.stek.fi/html/sahko_ja_vene/

  henkku
  Alkuperäinen kirjoittaja: Nortti
  väittämä että alapää määrää salaman iskukohdan pitää paikkansa, niin kyllähän silloin juuri tuossa maadoitetussa veneessä salamaniskunvaara on suurin.

  Salama etsii helpointa (maasta tai vedestä katsoen korkeinta) kohtaa tulla alas. Onko vene maadoitettu vai ei, ei ole merkitystä salaman kohteen suhteen.

  Todennäköisesti salama iskee siis veneeseen, jossa masto erottautuu joukosta ja on korkein.

  Näistä asioista keskusteltiin mm. keväällä Ilmatieteenlaitoksen Veneilijän sääillassa.

You must be logged in to reply to this topic.

X