Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa

Keskustelu

 
Veneilyaiheista keskustelua. Liity mukaan!

Kulutus

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 16 total)

Home / Forums / Hytti / Kulutus

 • Olli

  Minulla on Sea Ray 240 Sundancer, mittaristo ilmoittaa polttoaineen kulutuksen gallonoina, mutta onko se /tunti vai joku muu?

  Ajja

  Jos kulutus näyttää ajossa 15 nurkilla, se on gallonaa tunnissa, jos 2,5 nurkilla se on mailia gallonalla.

  80

  Yamahalla kun ajaa niin olisi, kuin rahaa laittaisi tankkiin.

  Ajja

  Eniten säästää, kun ei aja lainkaan 😉

  Veneilijä

  Säästää myös jos ajelee uppoumaveneen nopeuksia (5-7 solmua). Yllättävän paljon tullut tänä kesänä vastaan nopeita veneitä jotka ajelevat hitaasti.

  Ajja

  Ensimmäisen kerran kuulen, että joku sanoo nopeiden veneiden menevän hitaasti 😉

  Käytännössä hitaasti ajo ei liukuvalla veneellä ole kovin taloudellista koska moottorit toimivat parhaan hyötysuhteen ulkopuolella. Polttoainetta kuluu matkaa kohden melkoisesti eikä moottorien voitelu tai jäähdytys toimi hyvin. Aina ei edes akut lataudu.

  Liukuva runko ei ole muutenkaan optimaalinen runkonopeudella. Ohjattavuus on huono ja keula liian alhaalla aaltoihin nähden – ainakin kovemmalla kelillä.

  Oma veneeni menee tyhjäkäynnillä n.13 km/h eli enemmän kuin yleinen 9 km/h rajoitus. Jos nopeutta laskee, ei runko juurikaan pidä sivutuulessa. Tämä siitä huolimatta, että painopiste on keskellä ja V-kulma jyrkkä.

  Perävetolaitteella varustettu flaikkarivene muuttuu vaaralliseksi hitaalla nopeudella ja kovalla sivutuulella. Se voi kääntyä perän ympäri nopeasti eikä ole mitään keinoa pitää sitä kurssissa – paitsi keulapotkurilla, jos se on riittävän tehokas (mitä ne eivät yleensä ole) ja vain niin kauan kuin akkua riittä – eli ei kauaakaan. Kaksimoottoriasennus voi hiukan helpottaa, mutta sekään ole sateen tekijä.

  Veneilijä

  Joo-o, itsekin yllätyin jo kolme kesää sitten kun amerikkalaisia (tai niiden näköisiä) päiväkruisereita tai isompia tulla putputteli vastaan uppoumavauhtia, eivätkä näyttäneet vetelevän siimaa. Viimeksi sunnuntaina 39 jalkainen monsteri ajeli kaikessa rauhassa viittä solmua.

  yamarin

  Jostain se täytyy säästää….. Vauhdista SIIS..

  ajja

  Epäilen vahvasti, että nopeiden veneiden omistajat ovat ryhtyneen valmistamaan ruokaa veneessä ja hölläävät kahvasta siksi aikaa. Siinä säästää vielä enemmän verrattuna satamaruoan hintaan 😉

  Olen kyllä huomannaut saman ilmiön satamien lähellä ja rantaväylillä. Nyt ajetaan siistimmin kuin pari vuotta sitten. Toisaalta veneiden määräkin on pienempi. Taitaa olla niin, että uusia veneilijöitä on vähemmän ja aikaisemmin aloittaneille on kertynyt enemmän kokemusta ja huomaavaistuutta. Hyvä niin.

  veneilijä

  Itsekin toivon lisää huomaavaisuutta. Vielä löytyy niitä jotka roikottavat venettään liukukynnyksellä satama-alueella aiheuttaen metriset aallot ja siinä sitten muut veneet keikkuvat kuin Linnanmäellä.

  ajja

  Huomaavaisuutta varmasti toivovat kaikki. Veneilyn pitäisi olla rentouttavaa ja mukavaa. Merellä on tilaa kaikille. Nopeutta haluavat ja aaltoja sietävät voivat mennä ulommaksi ja naatiskelijat voivat valita puutarhareitit. Tämä pätee niin purkkareihin kuin moottoriveneisiinkin.

  tontsa75

  pitääks veneissä sitten olla jotkut ylitehokkaat myllyt jotta pystys ajamaan sen 25-40 solmua pintakaasulla jolloin kulutuski on ns siedettävä?

  Lentävä Präntööläinen

  Siinä on kallein ”ilmainen” veneily koskaan! 😀

  Fox

  Oma veneeni on ns. nopea jenkki. Helsingin edsustalla tulee usein ajeltua noin kuuden solmun vautia jolloin koneessa reilu 1000rpm. Kyytiläiset haluavat usein katsella rauhassa maisemia ja nauttia eväistä. Läheskään aina tarkoitus ei ole päästä paikasta toiseen vaan lillutella rauhassa kauniissa auringossa.
  Sit kun ollaan menossa johonkin käytössä on yleensä n. 25 solmua vauhti, jolla vene kulkee kivasti ja kulutus sekä melu pysyvät kohtuullisna. Hitaasti ajon tarkoitus ei suinkaan ole polttoaineen säästö vaan usein ankkuroitumisen vaivan säästö.

  Bikerent

  Vanhaan juttuun kommentoin, että kummallisilla liukuvilla veneillä on ajeltu jos ei ns uppoumanopeus onnistu, muutenkin tuo asiantuntemus on suoraan esson rantabaarista….. ja hidas vauhti johtuu myös siitä kun naisväki ja joskus itsekin haluaa nauttia kesästä ja katsella maisemia. Tarvittaessa pääsen nopeasti kotiin tai pois pahasta kelistä…

You must be logged in to reply to this topic.

X