Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Keskustelu

 
Veneilyaiheista keskustelua. Liity mukaan!

Moottoriveneen kelluvuus?

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)

Home / Forums / Hytti / Moottoriveneen kelluvuus?

 • Amatööri

  Kuinka voisi saada noin 1000kg moottoriveneestä kelluvan ja uppoamattoman jos vene kaatuu ja täytyy vedellä. Moottori on sisämoottori ja sisältyy painoon. Mikä on hyvä kellunta-aine ja miten määrä lasketaan?

  aragorn

  Polyuretaani vaahto, ominaispaino 20- 35 kg m3 riippuen tiheydestä. Vaahto ei ime kosteutta, liimautuu hyvin alustaan ja on pumpattavissa samoilla laitteilla, joilla korjataan painuneita lattioita. Kuutio vettä painaa noin 1000 kg, joten varmasti veneesi pysyy pinnalla jos saat veneeseesi 1.5 m3 vaahtoa. Suurin osa vaahdosta varmaan pitää saada moottorin alueelle. Joku ”insinööri” voi varmaan laskea kellutuksen tasapainokohdan. Varmista vielä, että veneesi ylärakenne kestää kuorman, mikä kohdistuu rakenteisiin veneesi täyttyessä vedellä.

  Amatööri

  Kiitos asiallisesta vastauksesta. Oletanko oikein (vai väärin) kun ajattelen että kellunta-aine tulee olla hiukan veneen painopisteen yläpuolella että kelluu sitten oikein päin täyttyessään vedellä.

  aragorn

  Ajattelin painopisteellä keulan ja perän suhteen, ettei kelluisi keula tai perä pystyssä, vaan suunnilleen vaaterissa. Jos veneesi kaatuu ylösalaisin, niin se varmasti pysyy väärinpäin, kapea purjevene painavan kölinsä vuoksi kääntyy oikein päin ja ehkä pysyy pinnalla mikäli kääntyessään ei täyty vedellä, (luukut on olleet kiinni)
  Tuntematta venettäsi en oikein usko, että saat sen ajamalla kääntymään ylösalaisin, ellet sitten tosissasi sitä yritä kovassa kelissä. Suurempi mahdollisuus on, että korkeassa ja kaatuvassa vasta- aallokossa veneesi ei nousekkaan aaltoon, vaan menee sen läpi, mutta luulisin itsesuojeluvaistosi estävän tällaisen ajelun. Helpoin tapa täyttää avovene ajamalla on lastata se peräpainoiseksi ja pudottaa nopeus liu,usta kertarysäytyksellä pysähdyksiin. Tällöin melko varmasti peräaalto tulee sisään tervehtimään kipparia.

  Arkkimeedes

  Kelluketilavuuden määrä riippuu veneen runkomateriaaleista. Lujitemuovin tiheyson noin 1,5 ja se vaatii vähintään 1/3 painostaan (kg) kelluketta litroissa. Alumiinin tiheys on 2,7 ja se vaatii jo 2/3 painostaan kelluketta. Myös henkilöt vaativat kelluketta sen verran, että pystyvät olemaan vedellä täytetyssä veneessä ilman, että se vajoaa alta tai kaatuu. Siksi suurin osa kellukkeista pitäisi saada laidoille. Siksihän sutuveneissäkin on usein ne laitakellukkeet, jonka päällä vapaa pidetään. Moottori ja akut ym vaativat luonnollisesti lähes oman painonsa verran kelluketta. Periaate on että kelluketta pitäisi olla siellä missä painokin on.

  Oletetaan että sinulla on 800 kg lujitemuovi runko ja 150 kg moottori 20 kg akku ja ankkuria ym loput romppeet.

  800 kg * 0,3 = n. 265 l
  150 kg * 0,8 = n. 120 l
  50 kg * 0,8 = n. 40 l

  5 henkilöä a’ 30 l = 150 l

  Kelluketta siis tarvitaan ainakin 575 litraa .

  Amatööri

  Tuossa on edellä kaksi vastausta jossa ensimmäisess 1,5 kuutiota (1500 litraa) ja toisessa 575 litraa tuhatta kiloa kohti. Aikamoinen ero ja herääkin kysymys paljonko on oikea määrä ja mistä saa oikeaa tietoa määrän laskemiseen?

  aragorn

  Busterin sivuilta löysin sinulle Buster XXL.n tietoja. Veneen kuivapaino on 955kg, Maksimi, elikä paino täysin kuormattuna 1600kg. Kellukeainetta 1004 litraa. Edellä esittämäni 1,5 kuutiota on siten hieman ylimitoitettu.

You must be logged in to reply to this topic.

X