Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa

Keskustelu

 
Veneilyaiheista keskustelua. Liity mukaan!

Septitankki haisee

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 16 total)

Home / Forums / Hytti / Septitankki haisee

 • Pottapaatti

  Kun vene keväällä otettiin käyttöön, niin haju on hirveä aina kun WC:ssä asioidaan. Koko satama haisee. Katsastusmiehen neuvo oli, että pitää pestä säiliö painepesurilla ja sen jälkeen ei ikinä tyhjennystä imulla, vaan mereen vaan.
  Neuvo kyllä ihmetyttää, mutta niin ihmetyttää meriemme tilakin. Miten muut tämän hajuongelman ovat ratkaisseet?

  Kuuden solmun mies

  Onko tankki muovia? Ne kestävät kuulemma vuodesta kahteen ja sitten alkaa haista. Pysyvä ratkaisu on teettää tankki ruostumattomasta teräksestä.

  Onko liitoskohdat tiivistetty ja/tai kuorrutettu esim kitillä tai muulla vastaavalla eristeellä? Onko putket hapertuneet?

  Veteen tyhjentäminen on kiellettyä ja oikein tehdyn tankin ja putkiston pitää kestää tyhjennys septi-imurilla.

  Ajja

  Olen tyhjentänyt tankit, lisännyt hanasta vettä ja imenyt tyhjäksi uudestaan. Sen jälkeen kaatanut biologista lisäainetta sekä vessoihin että tankkeihin. Sopivalla lisäaineistuksella bakteerit tuhoutuvat, vesi ei ole kirkasta eikä juomakelpoista, muttei haisekaan.

  petri

  vaihda kaikki letkut septijärjestelmään tarkoitettuihin,ei tule sen jälkeen hajuhaittoja satamaan =)

  ARAGORN

  Ajjan ohje, lisättynä, sillä, että joka tyhjennyksen jälkeen lisäät biol.lisäaineen. Petrin kehoitus on myös hyvä, kunhan lämmität letkujen päät kuumaksi ennen klemmarin kiristystä, näin saat jäykän letkun tiivistymään tiukasti yhteeseen.

  petri
  maukka vee
  VEssa

  Siis huohottimesta tuleva poistoilma saa sataman löyhkäämään vai tuleeko haju vuotavista letkuista veneeseen sisälle?
  Ekaan ei oikein muu auta kuin käyttää satamassa vettä säästeliäästi (jolloin säiliöstä tulee vähemmän ilmaa ulos…) ja tyhjentää tiuhemmin (jo satamaan tullessa) ja silloin huuhdella kunnolla. Huohottimen asentaminen vedenrajaankin voi auttaa, ainakaan se käry ei jää leijumaan nenän tasolle. Hiilisuodattimiakin olen joskus kuullut kehuttavan, tiedä sitten miten niiden käy ekassa ylitäyttötilanteessa.
  Vuotaviin letkuihin ei auta kuin klemmareiden kiristys (teollisuusmallisten!).

  Jossain tiedettiin että käry (metaani tms) syntyy hapettomissa oloissa; ainahan voi koittaa tehdä jatkuvan ”tuuletuksen” ilmapumpulla tai joutsenkaulasysteemillä 😉 Tai alkaa polttamaan ikuista liekkiä huohóttimen päässä

  aragorn

  Aloitetaan alusta.
  1, Pottapaatin ongelma. Syy todennäköisesti huonosti huuhdeltu säiliö syksyllä, tai huonosti tyhjentyvä säiliö. Mikäli imuputki ei mene pohjalle säiliöön jää aina hyvä pöpökasvusto seuraaville tuotoksille.
  2. Muovi säiliö tai vuotavat liitokset eivät aiheuta hajuhaittoja muualle kuin omaan veneeseen. On kokemusta, viime kesänä minulla alkoi septisäiliön sähköisen tyhjennyspumpun akselistefa vuotaa, hajuhaitta oli vain omassa veneessä, sitä ei edes tuntunut kannella.
  3. Katsastusmiehesi neuvo on ymmärystä vaille.
  4. Jos ja kun vaihdat letkuja lämmitys on paras keino saada tiiviit liitokset.
  5. Hiilisuodatin todennäköisesti poistaa hajuja ainakin aluksi.
  6. Lisäaineista ei varmaankaan ole haittaa, mikäli pumpun kumiosat sen kestävät, itse en ole kokeillut.

  Itse toimin seuraavasti, käytän aina, kun on mahdollista imutyhjennystä. Huuhtelen säiliön kuten edellä. Joka toisen tai kolmannen tyhjennyksen jälkeen laitan jonkin verran satamavettä säiliöön ja kun olen ulkona septipumpulla pumpaan säiliön tyhjäksi. Imuputkesta en tiedä kuinka lähelle pohjaa se menee, mutta septipumpun imu on pohjasta, sen tiedän. Kun säiliö on vielä tehty niin, että sen pohja viettää septipumpulle saan säiliön varmasti aivan tyhjäksi. Hajuhaittoja ei ole ollut viimekesän tapausta lukuunottamatta, tosin mereen saattaa mennä lusikallinen tai kaksi. Viikonloppu reissuilla, kun vene jää viikoksi seisomaan tietenkin tyhjennän ja huuhdon säiliön.

  ei haise koskaan

  samaa nestettä tankkiin kuin asustoautot käyttävät, kyllä kumiosat kestää ja ei haise, ohjeen mukainen annostus ja myös tyhjään tankkiin.

  lyy

  Mä en ole tietoinen,mitä septitankkien valmistajat lisäaineista sanovat,mutta olisin samaa mielta nesteen tankkiin lisäyksestä.Oma kokemus asuntoauton aineista on että Thetfordin sininen neste tosiaan toimii,moni muu ei niinkään.Olen kokeillut eri aineita ja nimenomaan kyseinen aine on toiminut todella hyvin.Saman valmistajan ”luomuneste” eli vihreä ei toimi eikä myöskään halpikset.

  pellimies kurusta

  Haju satamaan tulee luonnollisesti huohotin putkesta. Kun septitankkiin pumpataan pöntöstä tavaraa, poistuu tankista huohotinputken kautta sama tilavuus haisevaa ilmaa ulos. Jos pöntöön ei ole lisätty mitään hajunestokemikaalia, on löyhkä melko voimakasta. Huohotinputkeen asennettava aktiivihiilisuodatin todennnäköisesti auttaa asiaan ja myös ketjussa mainitut hajunestoaineet vähentävät ”tuoksua”.

  factor

  Se on sitä Ihteään se haju…

  Oikea letku

  Tuo veneilijän verkkokaupan myymä PVC-Letku on ihan paskaa, kuten kaikki muutkin PVC-letkut septiletkuna.

  Septiletkun pitää olla ehdottomasti butyyliletku, muuten haju tulee läpi.

  maukka vee

  Omassa paatissa oli tehtaan jäljiltä sitä ”perinteistä” valkeaa muovimaista kovaa letkua, joka haisi läpi…Ei auttanut miljoona vesihuuhteluakaan bioaineiden kera. Aina vain haisi lievästi moottoritilassa, tai muualla letkujen läheisyydessä viemärille.

  Veneessä oli alunperin haponkestävästä tehty septitankki, joka jäi ainoaksi alkuperäisvarusteeksi.

  Työkaverini uusi wc:n putkiston veneeseensä ja otin vinkkiä hänen hyväksi havaitusta projektistaan omassa wc-remontissakin ->

  Wc-pytyltä haponkestävästä putkesta ”viemäri” septitankille saakka. Tankin vieressä joutsenkaula takaisinvirtauksen estämiseksi ja liitokset tein Vetuksen kalliimmasta butyylikumiletkusta kunnollisin haponkestävin tuplaklemmarein. Ei muuten haise ollenkaan läpi ja ei tukkeudukaan…Käytön ja kokemuksen karhealla rinta-äänellä voin sen sanoa :laugh:

You must be logged in to reply to this topic.

X