Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Keskustelu

 
Veneilyaiheista keskustelua. Liity mukaan!

Vene alkajalle

Viewing 8 posts - 1 through 8 (of 8 total)

Home / Forums / Hytti / Vene alkajalle

 • Ruben

  Hei. Olen aloitteleva moottoriveneilijä, ensimmäistä paattia hankkimassa poikani kanssa. Toiveissa vähintään kuuden henkilön kantavuus, makuutilat 3-4 hengelle, plaanaava perämoottorivene, teho 30-100 hp. Uusi tai uudehko vene, tekniikka ei ole vahvuutemme. Käyttö tulee olemaan pääasiassa retkeilyä Turun saaristossa, todennäköisesti eniten päivämatkoja. Hintaluokka max 25.000 eur. Nettiveneestä olen sen verran katsonut ettei nämä toiveet helposti yhteen veneeseen osu. Toivoisin kokeneemmilta ehdotuksia ja kannanottoja, mitä kannattaisi lähteä tarkemmin tutkimaan.

  Ajja

  Tuo yhtälö on muuten helppo, mutta taitaa jäädä tuolla moottoriteholla haaveeksi, jos haluaa yöpyä järkevästi. Ihan ensimmäiseksi osta vene, joka katsastetaan sinulle – erityisesti runkokatsastetaan ja viat korjataan.

  Toiseksi huolto, josta ei ole kuittia on tekemätön huolto, vaikka naapurilla olisikin oma moottoriehdas ja serkku osaisi englantia.

  Kiinnitä erityistä huomiota läpivienteihin, moottoriin ja vetoalitteen kuntoon sekä tankkien tiiviyteen mukaan lukien vesi, septi ja polttoainetankki.

  Kokeile hakua:
  Moottorivene, matkavene, pituus min. 6m, leveys 2,4, makeavesi, lujitemuovi, hinta max 28000 (usein on tinkimisen varaa) ja 100-200 hp (haluat sen liukuvan).

  Jätät pois kaikki, joissa bensakone on vaihdettu diiseliksi, koska ne uivat yleensä keula ikävästi pystyssä moottorin suuremman painon takia. Sitten unohdat flaikkariveneet koska ne ovat tuuliherkkiä ja painavia tässä luokassa.

  Nopeasti hakemalla löysin muutaman hyvältä vaikuttavan paketin, jossa on yöpymistä ja olemista helpottavat septit jääkaapit ja lämmittimet. Sopiva malli riippuu sitten siitä haluatko kalastaa tms.

  Hyväksi havaittuja asioita ovat: keulatikkaat ja keulapotkuri sekä riittävän leveä reunus ympäri kävelemistä varten ja riittävä kaidevarustus.

  Ruben

  Vaatiiko tosiaan vähintään tuon 100 hp konetehon? Mitä luokkaa sen kulutus bensakoneella on?

  Tatu

  Meidän poppoo on veneillyt nyt 3 kesää. Ostimme käytetyn HT-Bellan. Olemme olleet erittäin tyytyväisiä. Kannustan pohtimaan sitä kuinka tärkeää teille on yöpymismahdollisuus. Nimittäin kun puhutaan yli 6 metrisistä veneistä, hinnat kallistuvat suhteettoman jyrkästi. Tämä on teema, jota esim. venelehdissä on pohdittu paljon. Hintakäyrälle ei löydy järkevää selitystä.
  Vaikka vene olisi 7 – 11 metrinen, edelleen on ahdasta … perhesopu säilyy, kun illalla ajelee kotia suihkuun ja nukkumaan… aamulla voi taas irrotella köydet … ;o)

  Ajja

  Kyllä se tuppaa sen vaatimaan. Kulutusta en uskalla mennä ennustamaan koska se riippuu monesta asiasta eikä vähiten käytettävästä nopeudesta. Eri julkaisuja ja vertailuja on paljon olemassa, joten eiköhän sen saa sieltä haarukoitua. Moottoritehon pitää olla suhteessa veneen kokoon niin, että se käy hyvällä kierrosalueella ja hyötysuhteella. Potkurillakin saa sitä säädettyä.

  On hyvä, jos moottorissa on hiukan varoaj yli tarpeen huonoa keliä silmällä pityäen. Sitäkään ei tietenkään kannata ylimitoittaa koska paino ja siten myös kulutus nousee jne..

  Sen verran vedän takaisin, että uudet dieselit voivat olla kevyempiä kuin vanhat bensat ja kuluttavat vähemmän. Tästä koneen vaihdosta oli hyvä juttu uudessa Kipparissa.

  Ruben

  MV-marin 5400 MC
  Tuommoiseen paattiin törmäsimme venemessuilla ja se vaikutti varsin käypäseltä meidän käyttöömme. Onko jollain kokemusta veneestä? Moottoriksi tarjottiin 80 hp mercurya, paino on 180 kg joka vaikuttaa melko paljolta pieneen veneeseen?

  Ajja

  Hei, vene on varmaankin hyvä, mutta 3-4 hengen yövyttäminen ei ole ihan helppoa tai porukan pitää olla todella sopuisaa ja pienikokoista. Vessa ja vesi on ainakin naisväelle sellaisia mukavuuksia, joita ilman ei tunnu pärjäävän. Vessassa saisi olla jonkin verran yksityisyyttäkin.

  Ei onnistuisi meidän leidien kanssa.

  Ruben

  Kyllä ne vaatimukset hiukan vähenee, yöpymiset jää varmaan vähiin ja pääasiallinen käyttö tulee olemaan päiväretkeily. Itse tuskin tulen siinä yöpymään, pojan perhe ehkä.

You must be logged in to reply to this topic.

X