Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa

Keskustelu

 
Veneilyaiheista keskustelua. Liity mukaan!

Vinkkejä ensimmäisen veneen hankintaan

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)

Home / Forums / Hytti / Vinkkejä ensimmäisen veneen hankintaan

 • Roope

  Hei

  Haluaisin veneen, jolla voisin käydä yksin tai 2-3 kaverin porukalla kalastelemassa tuossa Oulun edustalla rannikolla, mutta tarvittaessa haluaisin myös käydä ajelemassa vaikkapa Hailuodossa koko perheellä (2 aikuista + 2 pientä lasta + koira). Käyttöpäiviä tuskin tulisi kauhean paljon kesässä, ehkä noin kymmenen voisin kuvitella. Kalastelulla tarkoitan lähinnä ajelua sopivalle paikalle ja sitten heittokalastelua, mutta varmaan myös satunnaista uistelua.

  En tunne moottoriveneitä entuudestaan juuri ollenkaan. Aiemmat veneilykokemukset ovat sisävesiltä soutuveneiltä. Kun teen valinnan, niin uskon pitäväni veneen niin kauan kun se vain pysyy ehjänä. Tarkoitus on myös huoltaa sitä kunnolla, joten valitsemani vene saattaisi pysyä käytössäni vuosikymmeniä. Voisin ostaa uuden veneen, mutta käytettykin voisi sopia.

  Uskoisin meneväni vesille lähinnä mukavan sään vallitessa. Merellä voi sää kyllä muuttua, joten sen puolesta veneen olisi käyttäydyttävä vakaasti myös kaunista huonommallakin kelillä.

  Avovene kiinnostaisi minua eniten sen vuoksi, että siinä olisi kaikilla mukanaolijoilla melko hyvä mahdollisuus heittokalastukseen. Avoveneessä kaikki ovat myös mukana meriluonnossa eri tavalla, kuin hyttiveneessä. Jos innostun meriretkeilyyn, niin sitten voisin harkita jotain hytillistä venettä toiseksi veneeksi.

  Olen käynyt satamissa katsomassa veneitä ja ollut joidenkin kyydissäkin. Tällä hetkellä kiinnostaa esimerkiksi AMT 170:n kaltainen vene jollain 60hv-koneella.

  Millaisia ehdotuksia antaisitte näiden kuvailujeni perusteella? Rahallakin on jotain merkitystä, joten mielelläni löytäisin jotain sopivaa 5000-10000 euron luokasta, mutta koska hankinta on pitkäikäinen, niin voisin kyllä ostaa uudenkin arvokkaamman. Tuo mainitsemani AMT 170 uutena on kyllä siellä hintahaarukan ehdottomassa yläpäässä.

  40kn

  Uusi on aina uusi, mutta itse hankkisin ehkä jonkin (vähän) käytetyn paatin. Pääset joko samalla rahalla isompaan veneeseen kiinni tai vaihtoehtoisesti pienemmällä alkuinvestoinnilla harrastukseen kiinni, jos vaikka mieli muuttuu kokemuksien karttuessa.

  Vaimo ja lapset tykkäävät, jos kaikki voivat matkustaa jokseenkin suojassa tuulelta ja roiskeilta. Tällöin niin sanottu BR (bow rider) tai jopa HT voi olla hyvä vaihtoehto. Näissä BR:ssa on yleensä suljettava ovi pulpettien välissä tarjoaa myös mahdollisuuden virvelöintiin veneen keulalta ja peräosasta. HT on katteella varustettu vene.

  Uusi tai vanha niin en suosittele ostamaan moottoria tehosuosituksen alapäästä, mutta toisaalta ei sitten yli suositellunkaan tehorajan (vakuutus ei silloin välttämättä korvaa).
  Käytetyn hankinnassa syksy on hyvää aikaa ja maltti valttia.

  Mieti myös talvivarastointi ja mahdolliset kuljetukset eli tarvitsetko trailerin ja missä vene on talven yli, jne.

  Ja kun asiaan perehdyt, niin sitten tulee vastaan rännikaukalo/saippuakotelo ajattelu eli onko runko alumiinia vai lasikuitua, molemmissa on puolensa.

  Jareta

  Perheen takia kallistuisin minäkin kannattamaan tuota BR mallista venettä. Kalastukseenhan pulpettiveneet ovat ehdottomia, mutta eivät tarjoa matkustajille suojaa.

  Vaikka juuri nyt on paras aika ostaa, niin katselisin rauhassa ja tilaisin ehkä joko venelehden tai kipparin. Tilaus lähinnäsiksi, että saat käyttöön lehtien arkiston.

  Aina kun löydät kiinnostavan mallin, voit katsoa sen koeajon arkistosta.

  Koskien AMT:tä. Siinä on varmasti hyvä vene, jota ei tarvitse katua. Oikeastaan kaikki AMT mallit ovat hyviksi havaittuja, kuten myös esim Yamarinit yms.

  Nyt syksyllä kannattaa katsoa uuhdehkoja, käytettyjä paketteja ja tehdä jopa ”alta lipan” tarjouksia. Joku saattaa kesän perheriitojen jälkeen haluta päästä eroon kiusankappaleestaan helposti ilman nostoon, huoltoihin ja talvisäilytykseen liittyviä murheita.

  Roope

  Taidan tosiaan tilata Kipparin ja tunnustella asiaa talven yli. Simppukin alkoi kiinnostamaan, kun luin siitä juttua. Vauhti eikä pitkän matkan taittaminen nopeasti ole se tavoite, vaan turvallinen pääsy tuonne lähivesille.

  40kn

  Kyllä ( venelehtiä ) lukemalla viisastuu.

  Jos Simppu kiinnostaa, niin sillä ei sitten kiireesti tulla kotiin tai mennä kalaan, mutta kiireettömälle varmastikin hyvä peli. Turvallisuus ei ole pelkästään veneestä ja moottorista kiinni, vaan enemmänkin kipparin korvien välissä oleva asia. Totta siihenkin harjaantuu. ”Viisaasti vesillä” on ytimekäs ja hyvä sanonta.

  Simpusta löytyy parikin tuoretta juttua 01/2011 ja 02/2010.

You must be logged in to reply to this topic.

X