Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa

Keskustelu

 
Veneilyaiheista keskustelua. Liity mukaan!

Kauhunpaikat osa1

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)

Home / Forums / Laituri / Kauhunpaikat osa1

 • Lukija

  Kävi tänään uudessakaupungissa ei niin hauska tilanne.
  Olimme tulossa takaisin venepaikkaamme kun huomasimme takaa lähestyvän ison veneen tuhatta ja sataa ja ohitti meidät ihan muutaman metrin päästä ja peräaallot oli kaataa meidät, oli senttien päässä ettei veneemme hörpännyt. veneemme on 7 metrinen keskimoottorinen pieni diesel. Mitä tuollaisessa tilanteessa kuuluu tehdä muuta kuin tehdä ristin merkit rintaan ja toivoa parasta (pakoonkaan ei pääse)???

  Lukija

  Rahalla saa hienoja veneitä mutta ei järkeä 😉

  Lukija

  vastauksena kysymykseen: nopeinta kääntää perä aaltoon, koska keula ei ehtisi.
  Itsellä Bella 7000:lla samalainen tilanne kapeassa paikassa, jossa ei mitään mahdollisuuksia(tilaa) tehdä oikeita liikkeitä. Näytimme kansainväliset ja muut merkit törkeälle kipparille ja he pysähtyivät vain soittaakseen suuta ja kaasuttivat pois. Harmittaa itseä ne kiukkupäissään tehdyt reaktiot, jotka eivät hyviä merimiestapoja täyttäneet, anteeksi siitä, mutta kun meillä oli pieni lapsikin kyydissä.

  Olen monesti nähnyt, että rahaa kun on paljon ison veneen ostamiseen, niin järkeä ei todellakaan tarpeeksi, ainakaan merimiestaitojen hankkimiseen.

  Lukija

  Tapasimme airistolla muutaman järjettömän veneilijän.

  Olimme juuri ottaneet kurssin vepsän kapeikosta kohti pohjoista, sitä veneväylää pitkin. Vastaan tuli pieni moottoripurjehtija ja laivaväylän puolelta näkyi pari liukuvaa venettä lähestyvän Vepsää.
  Näillä kahdella nopealla veneellä oli kurssi jo meidän peränpuolelta suoraan vepsän väliin, kun ne tekivät jotain aivan älytöntä. Juuri ennen kuin kohtasimme pienen moottoripurren, etummainen liukuvasta veneistä muutti jyrkästi kurssia kohti moottoripurjehtijaa. Toinen nopea vene oli jo melkein meidän tasalla, kun se kaarsi vielä jyrkemmin samaan suuntaan.
  Meidän ja moottoripurren väli oli varmaan noin 30 metriä sivusuunnassa, eli aika ahdas noin 25 solmun vauhtia kulkevalla kymmenmetriselle moottoriveneelle, joten sen kuljettaja päätti hidastaa vauhtia. Pudotessaan liusta tuollainen vene tekee tosi isot allot, mikä ei sinänsä olisi ollut ongelma, mutta tämä toinen hieman pienempi vene jatkoi lissa kunnes oli aivan edellään menevän perässä, jolloin se esti meidän hitauden veneiden mahdollisuuden kääntää niihin isoihin aaltoihin.

  Mitään vahinkoa ei kellekään tullut, mutta jäi tosissaan ihmetyttämään syy tuollaisiin liikkeisiin. Kurssilla joka näillä veneillä oli ei ollut mitään esteitä tai liikennettä ja se olisi ollut suorempi reitti suuntaan johon he olivat menossa. Eli oliko kyseessä vain kiusanneet?
  Ei varmaankaan, mutta järkevää selitystä en pysty itse tuolle toiminnalle keksimään. Osaisiko joku muu selittää?

  Lukija

  Olenkin ihmetellyt, miksi keskisormi on yleisempi kuin torvi ;).
  Tilanne näyttää erilaiselta eri perspektiivistä. En epäile yhtään etteikö sinusta homma näyttänyt älyttömältä, mutta se voi silti olla toisesta veneestä täysin rationaalista.

  Todenäköisesti ne molemmat näkivät jotain, jota et hoksannut kastoa koska sovitat katseesi veneen vauhtiin.

  Lukija

  ”Mitä tuollaisessa tilanteessa kuuluu tehdä”.
  Ensinnäkin ei pidä lähteä vesille veneellä, joka ei ole merikelpoinen. Niin isoa venettä ei väylillämme liiku, etteikö tuuli nostaisi lyhyessä ajassa vielä isompia aaltoja. Toiseksi pitää varautua siihen, että muitakin on vesillä. Kolmanneksi ei pidä kuvitella, että itsellä sattuu olemaan juuri se kaikkein nopein ja isoin vene, mikä on järkevä hankkia ja muut ovat väärässä ostaessaan nopeamman tai isomman.

  Neljänneksi kaikkein tärkein: Älä valita, ketään ei kiinnosta. Isomoien ja nopeampien sättiminen on niin vanha juttu ettei sillä saa kuin säälipisteitä 😉

  Lukija

  Näinhän se on… valittajilla on usein käsitykset oikeasta ja väärästä täysin hukassa.

  Kuten tuolla jo aikaisemmin todettiin: jokaisen aluksen päällikkö ( on se soutuvene, kanootti tai mikä tahansa vene) on vastuussa siitä että alus on merikelpoisessa kunnossa. Ja hän
  (päällikkö) vastaa myös aluksen turvallisesta kuljettamisesta vesialueilla. Sää-ilmiöt ja esim. muun liikenteen huomioon ottamisen. Vesialueilla allokkoa nostaa näiden mainitsemienne törkeiden veneilijöiden lisäksi sää, viranomaiset, hätäliikenne, pidä saaristosiistinä ry..yms.. se on kumma kun ette valita armeijan tai rajan tai luotsin, ettekä ruotsin-lauttojen ajamisesta ja aalloista… ne on mielestänne täysin normaalia… kyllä teillä on kuulkaa paha asennevamma. Ja siitä kuuluisasta laista ja asetuksista.. Jos ei ole nopeusrajoitusta ( joka on sitten kilometriä tunnissa, eikä solmua. kun siellä jo joku pahvipää kerkesi väittämään että vene nostaa isoa lainetta nopeusrajoitusta ajettaessa.. ei varmasti nosta, 9 kilometriä tunnissa kun ajat eli alle 5 solmua.. niin mikään vene ei nosta isoa aaltoa…jos vielä väitätte niin peskää ne silmälasinne jos ette nää katsoa sitä nopeutta siitä plotteristanne) ei mikään velvoita ajamman hiljaa tai pudottamaan nopeutta ( ei edes sen melojan kohdalla) ja jos alueella ei ole aallokon aiheuttamisen kieltoa niin taas mikään ei pakota olla aiheuttamatta sitä aallokkoa.

  Ja laki joka jää pieniltä myös täydellisesti lukematta: alle 24m pitkä alus on aina väistämisvelvollinen ahtaissa kulkuväylissä ( jos pelkäät jääväsi sillä kanootilla alle, niin kuka sinua pakottaa ajamaan valtavirran seassa). Ja kun sieltä lakitekstistä lukee mitä tarkoitetaan ahtaalla kulkuväylällä: kaikki suomen sisävedet sekä rannikon lähivedet.
  Moniko teistä tietää ja noudattaa tuota lakia???

  Kun tuulee 30m/s niin kukaan ei valita isoista aalloista, ja kyllä silloin jokainen mökkiläinen osaa kiinnittää tubberwaara-kipponsa rantaan niin ettei tule sanomista.
  mikä hitto siitä tekee niin vaikeaa silloin aurinkoisella ja vähätuulisellä säällä??

  Olkaa suvaitsevaisempia, vesialueillemme mahtuu kaikenlaista liikkujaa.. varustautukaa siihen kunnolla.

  Hyvää loppukesää!

You must be logged in to reply to this topic.

X