Tilaa
Uutiset

Kertakäyttögrillien käyttösäännöt tiukentuneet

13.07.2011

KirjoittajaKiti Westerback

Jarmo Vehkakoski

Kertakäyttögrilli on monen pelastus kesällä. Ennen grillaamista on kuitenkin syytä tarkistaa, missä ja milloin grillaat.

Heinäkuun alussa voimaan astuneessa uudessa pelastuslaissa avotulta ei saa tehdä mihinkään, jos metsä- tai ruohikkopalon vaara on ilmeinen.

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi metsäpalovaroituksen aikana kertakäyttögrillin käyttö on kielletty. Noudattamalla turvallisuusohjeita käristät makkaroita mutta et ympäristöäsi, toteaa paloturvallisuusasiantuntija Esa Laaksonen If Vahinkovakuutusyhtiöstä.

Turvallisuusohjeet

1. Tarkasta, onko alueella voimassa olevia metsäpalovaroituksia.

2. Grillaa paikoilla, jossa grillaus on sallittu. Kaupunkien mailla tai yksityisillä maa-alueille kertakäyttögrillejä ei saa käyttää ilman maanomistajan lupaa. Esimerkiksi Helsingin yleisillä alueilla ja puistoissa avotulen teko on kielletty. Kertakäyttögrillin käyttäminen lasketaan avotulen teoksi.

3. Aseta grilli tasaiselle ja palamattomalle alustalle kuten hiekalle tai kalliolle. Kuivalle nurmikolle kertakäyttögrilli ei sovi, sillä se kuumenee liikaa. Grillin mukana tulevaa jalustaa pitää käyttää pohjan kuumenemisen vuoksi. Grillin pohjan pitää olla alustasta irti useita senttejä.

4. Älä koskaan jätä grilliä ilman valvontaa. Varmista myös, etteivät pikkulapset tai kotieläimet pääse käsiksi grilliin eikä grilliin lennä esimerkiksi tuulen mukana palavaa materiaalia. Myös itse grilli saattaa lähteä tuulen mukaan, sillä grilli on tyhjänä yllättävän kevyt.

5. Sammuta grilli huolellisesti käytön jälkeen. Kaada vettä grillin päälle niin paljon, että hiilet peittyvät kokonaan. Anna grillin jäähtyä kunnolla ennen kuin laitat sen roskiin. Jäähtyminen voi kestää useita tunteja. Jos laitat hiekkaa kuumaan grilliin, muista, että hiekka eristää lämpöä. Grilli voi tuntua jäähtyneeltä, mutta hiekkakerroksen alla olevat hiilet voivat olla edelleen niin kuumia, että ne sytyttävät roskiksen, jos grilli laitetaan muiden roskien joukkoon.

Lähde: If
Kuva: Jarmo Vehkakoski

 

 

 

Lue myös nämä

X