Tilaa
Jutut

Kenkäteknologian asiantuntijan vinkit: Näin ostat sopivat kengät

Venegastinakin viihtynyt kenkäteknologian asiantuntija Hanna Raatikka vinkkaa taivuttelemaan ja testaamaan kenkiä ennen ostoa. Hän arvioi myös Vene-lehden numeron 7/2018 testissä olleet purjehduskengät.

06.07.2018

KirjoittajaArja Kangasniemi

KuvaajaAnton Reenpää/Otavamedia

Diplomi-insinööri Hanna Raatikalla on ollut näpit pelissä muun muassa Karhun, Luhta Sportin ja Reiman jalkineiden teknisessä tuotekehityksessä ja mallistosuunnittelussa sekä Nokian kumisaappaiden tuotannossa ja teknisessä tuotekehityksessä. Pitkällä kokemuksellaan Raatikka kehottaa miettimään ensin kengän käyttötarkoituksen ja etsimään omiin jalkoihin istuvat kengät. Näiden jälkeen on aika vertailla kenkien ominaisuuksia.

”Jokaisen jalat ovat erilaiset ja muuttuvat iän myötä”, Raatikka muistuttaa.

Tukevan kengän tunnistaa hyvästä sivuttaistuesta ja kiertojäykkyydestä. Hyvästä sivuttaistuesta kielii jo kengän ulkonäkö eli jalkapöydästä pohjaan ulottuvat vahvikkeet, esimerkkinä tästä ovat Adidaksen raidat. Jalka tarvitsee sivuttaistukea etenkin, jos kenkiä käytetään nopeissa sivuttaisliikkeissä, kuten veneen kannella liikkuessa.

Kiertojäykkyyden voit testata ottamalla pohjasta kiinni toisella kädellä päkiän, toisella kannan alta ja kiertämällä vastakkaisiin suuntiin. Kiertojäykkä pohja vastustaa kiertoa ja taipuu vain vähän. Se sopii pronatoivalle jalalle, joka kallistuu sisäänpäin kuormituksessa. Korkeakaariselle, jäykkärakenteiselle jalalle kenkä saa olla kiertojäykkyydeltään löysempi.

Hyvän kengän pohjarakenne taipuu vain päkiästä, mistä se taipuu kävellessäkin.

”Taivuta kenkää myös pituussuunnassa, jolloin hyvä pohjarakenne taipuu vain päkiän kohdalta, mistä se taipuu kävellessäkin. Tukevuus ja kiertojäykkyys ovat yleensä sitä tärkeämpiä, mitä enemmän ikää tai painoa käyttäjällä on.”

Kurkista myös pohjallisen alle: sisäpohjaan kiinnitetty, osan pohjaa peittävä jäykistelevy jämäköittää kenkää. Tarkista, että kengän kiristys sitoo jalkapöydän paikalleen. Puuvillaisissa nauhoissa on eniten pitoa etenkin märkänä. Varpailla saa olla liikkumatilaa.

Pidä kuitenkin edelleen mielessä, mihin tarkoitukseen kengät hankit. Hyvin kiertojäykän kengän pohja voi olla liian tukeva etenkin kisapurjehduksessa, jossa pitää saada hyvä kontaktipinta kanteen.

Taivuttele ja tepastele

Tarkista, että kengän suuaukko on riittävän matala ulko- ja sisäkehräsen eli nilkan ulkonevien, pyöreiden luiden alta. Kun reuna on kehrästen alta matalampi kengän ulko- kuin sisäpuolelta, se ei paina luita.

”Taivuttele jalkaa, kun sovitat kenkiä, ne eivät saa painaa mistään. Päkiän taipumakohta joutuu raskaimmalle koetukselle päällisen ja pohjan osalta, joten kannattaa tarkistaa, etteivät päällisen saumat hankaa jalkaa. Kävele ja tunnustele kenkää aina kumpaankin jalkaan, sillä jalat ovat usein erilaiset keskenään,” Raatikka opastaa.

Teknisten kenkien päällismateriaaleina käytetään yleensä keinokuituja, jotka hengittävät ja siirtävät kosteuden iholta. Materiaalin hengittävyys ja tuntuma kuitenkin vaihtelevat, niihin vaikuttavat muiden muassa tekstiilin tai neuloksen tuotantotapa sekä erilaiset pintakäsittelyt. Pääsääntö on, että tiheä materiaali hengittää huonommin kuin harva.

Kumi pitää, PU ja EVA ovat kevyitä

Mitä enemmän ja pehmeämpää kumia pohjamateriaalissa on, sitä paremmin se pitää. Keveyttä pohjiin saadaan kumiseoksilla sekä esimerkiksi polyuretaanilla (PU) ja etyylivinyyliasetaatilla (EVA).

Ulkopohjan kuviointi ja uritukset antavat pitoa veneen kannella. Uritukset ja korkeammat kuviot rikkovat veden pintajännityksen ja vähentävät liukastumista märällä pinnalla, riippumatta siitä, mitä materiaalia ne ovat.

Henri Lloydin Octogrip Monon saumaton päällinen ei paina mistään kohtaa ja siinä on hyvät vahvikkeet myös sivuilla. Pohja on sopivan kiertojäykkä ja siinä on paljon veden pintaa hajottavia elementtejä.

Purjehduskenkien ongelmana on pohjan lasittuminen eli tuleminen kovaksi ja kiiltäväksi. Siihen ja pohjan kestämiseen vaikuttavat käytetty materiaaliseos ja liimat, kontaktissa olevat aineet, aurinko, pakkanen ja ilman otsonipitoisuus. Kumiseos elää hieman ajan myötä ja reagoi kemikaaleihin ja ilman kaasuihin. Nyrkkisääntö on, että mitä enemmän muovia pohjassa on, sitä nopeammin se lasittuu. EVA:n huono puoli on, että se kovettuu ja tulee liukkaammaksi kylmässä.

”Pohjan pidon mittaaminen on haastavaa, koska olosuhteet eivät ole koskaan standardit. Pitoon vaikuttavat jalkineen ulkopohja, alusta ja välittäjäaine. Esimerkiksi suolaisen ja makean veden, mehun ja öljyn pintajännitykset käyttäytyvät eri lailla,” Raatikka toteaa.

Tätä artikkelia varten Hanna Raatikka arvioi kansikenkien pohjien pitoa käsin pohjan pintaa tunnustelemalla, ja kokeilemalla pohjan pitoa pöytää vasten liu’uttamalla.

Raatikan suosikit Muston Dynamic Pro II ja HL:n Octogrip Mono

 ← Musto Dynamic Pro II –kengissä on hyvä sivuttaistuki, sillä pohjasta asti kiristävät nauhat sitovat jalkapöydän napakasti paikoilleen. Pohja tuntuu pitävältä ja kontaktipinta kanteen on hyvä. Pohja on kevyt, taipuu oikealta kohdalta ja on riittävän leveä päkiästä. Kengän kielen eli iltin vuori on tiheää kangasta, minkä vuoksi se hiostaa hieman ja kuivuu hitaasti.

→ Henri Lloyd Octogrip Mono sopii moneen jalkaan, koska suuaukko on matala takaa ja nilkasta. Kengissä on hyvä sivuttaispito ja kiertojäykkyys, jota lisää sisäpohjan jäykistelevy. Pito tuntuu hyvältä, pohjassa on paljon veden pintaa hajottavia elementtejä ja veden johdatus pois pohjan alta toimii. Päällisen saumattomuus takaa, ettei se paina mistään kohtaa.

← Marinepool Team Ico Waterin päällisessä on kaksi erilaista verkkoa, joiden väliin jäävä ilma tuo kenkään lämpimyyttä. Vuori tuntuu karkeamuoviselta, minkä vuoksi se voi hiostaa, mutta kenkä hengittää myös pohjan aukkojen kautta. Kevyessä kengässä ei ole paljon sivuttaistukea eikä kiertojäykkyyttä. Pito tuntuu huonommalta kuin HL:n Octogrip Monossa.

→ Henri Lloyd Deck Grip Profile II on tukeva kenkä, jossa on hyvä sivuttaistuki. Suuaukko on sivuilta riittävän matala ja matalampi ulko- kuin sisäpuolelta, mikä sopii useaan jalkaan. Kenkä on leveä jalkapöydän kohdalta, mutta kiristyy hyvin jalkaan. Pohjan sanotaan olevan tahmeaa kumia (sticky rubber), joka antaa hyvän pidon, mutta voi olla märällä liukas.

← Musto Pro Neossa on hyvä pito ja kontaktipinta veneen kanteen. Kengässä ei ole sivuttaistukea ja se on painavampi ja erityyppinen kuin muut testikengät.

→ Sebago Cyphon Sea Sport on kaunis, kevyt ja pitävä kenkä. Kengässä on hyvä kiertojäykkyys ja jäykistelevy pohjassa, mutta sivuttaistuki ei ole kovin hyvä.

 ← Marinepool Team Pro Tec Deck lienee tehty kävelyä ajatellen. Se kiristyy jalkapöydän päältä ja istuu napakasti jalassa. Vibram-pohjassa, pohjien kuninkaassa, on paljon kiertojäykkyyttä ja hyvä pito. Jäykkyyden ja iskunvaimennuksen vuoksi sillä ei kuitenkaan saa hyvää tuntumaa veneen kanteen. Kenkä kuivuu hitaasti, koska päällimmäinen verkko on tiheää ja kosteus pääsee hitaasti sisältä ulos.

Lue myös nämä

X