Oppaat

Käytetyn kaupan päivitetty pikakurssi

10.05.2010

KirjoittajaVENE 3/04 Matti Murto

Käytettyjen veneiden kaupassa ensikertalainenkin pärjää, kunhan pitää päänsä kylmänä ja katseen tunnetuissa tuotteissa. Avainasia on valmistautuminen: karsi vaihtoehdot vähiin tutustumalla testeihin ja mieti, millaiseen käyttöön veneen haluat. Kun tämä selviää, tiedätkin jo, mitkä veneet ovat todellisia ehdokkaitasi. Keskity niihin.

Nämä ohjeet tuntuvat tutuilta, eikä ihme, sillä kyseessä on tiivistelmä Vene-lehdessä vuosien varrella julkaistuista neuvoista.

Käytettyjen veneiden valikoimaan voi tutustua esim. Vene-lehden venepörsseissä, internetissä, sanoma- ja pörssilehtien luokitelluissa ilmoituksissa, käytettyjen veneiden välittäjien ja vaihtoveneiden kauppiaiden listoilla sekä käytettyjen veneiden myyntinäyttelyissä, joissa alaan pääsee varsin nopeasti tutustumaan käytännössä.

Tee kauppakirja

Kauppakirjan malli on julkaistu tässä portaalissa Oppaat ja ohjeet -osiossa. Tee kauppakirja huolella.

Yli 7,5 m mittaisten ja 1.1.1987 jälkeen käyttöön otettujen veneiden kauppaa helpottaa, kun myyjä on hankkinut veneelle lääninverovirastosta alv-todistuksen. Se osoittaa, että veneesi veroasiat ovat kunnossa. Et ehkä itse sitä Suomen vesillä tarvitse, mutta venettä edelleen myydessäsi siitä on hyötyä. Käytettyjen markkina-alue on nykyisin koko EU.

Varmista omistusoikeus

Veneen voi myydä vain sen omistaja(t) tai siihen valtakirjalla oikeutettu. Omistusoikeuden toteaminen kuuluu itsestään selvästi kaupantekoon. Kysy asiaa, ellei myyjä tajua itse sitä selvittää. Ellet kehtaa, hanki vene ammattivälittäjän kautta.

Lähtökohta on rehellisyys

Periaate on, että käytetyssä veneessä käyttö ja ikä näkyvät. Siksi hinta on alempi kuin uudella. Kuluneisuus ja rikkonaisuus ovat eri asioita. Jos vene tai joku sen osa on rikki, on myyjän siitä lain mukaan kerrottava, vaikka joskus monivuotinen veneenomistaja on tottunut toimimaan ja elämään sellaisten veneen ominaispiirteiden kanssa, joita ostaja ehkä pitää vikoina. Kaupankäynti perustuu rehellisyyteen, mutta tämä ei valitettavasti aina toteudu. Jos ostat veneen välittäjän kautta, on välittäjällä suuri vastuu veneen vikojen löytämisessä ja ostajalle kertomisessa.

Kuluttajansuoja

Muista ero, kun veneen ostaa yksityiseltä tai firmalta. Jälkimmäinen on kuluttajansuojalainsäädännön piirissä, yksityistä se ei koske. Välittäjän puoleen kääntyminen tai vaihtoveneen ostaminen on turvallista, vaikka ammattilaisen valikoimasta ei ehkä todellisia löytöjä teekään. Toisaalta kaverilta ostettu vene osoittautuu usein välitysvenettä kalliimmaksi.

Jälkipeli

Aina on voitava osoittaa, että riidanalainen asia on, kuten väittää. Tarvitaan todistajat tai mieluiten mustaa valkoisella, siis kauppakirjan osuus korostuu entisestään.

Pääsääntö on, että riidan osapuolet ovat ostaja ja myyjä. Asia muuttuu vastuiden osalta toiseksi, jos kolmantena osapuolena on välittäjä.

Varaa aikaa veneen tarkastukseen

Käytetyt veneet myydään ”siinä kunnossa, kuin ne kaupantekohetkellä ovat”. Varaa siis paljon aikaa veneen huolelliseen tarkastukseen ja ota tarvittaessa myös asiantuntija mukaasi. Käytä hyväksesi sivulla 98 olevaa tarkistuslistaa.

Veneen tulee olla ehjä, muovivene ei saa rakkuloida pinnaltaan (korjaaminen kallista), tutki taskulampun avulla jokainen soppi. Onko kaikki ehjää vai näkyykö murtumia, näkyykö vesivuodon jälkiä, toimivatko kaikki laitteet. Tutki karilleajojäljet, tee hajutesti, katso näkyykö konekopan alla öljy- tai polttoainevuotoja?

Miksi ostaisit siivottoman, jätteille haisevan, vuotavan ja homeisen veneen, kun siistejäkin on tarjolla, ellet sitten ole veneenkunnostuksen asiantuntija? Varo itse tehtyjä nestekaasuasennuksia.

Valitse asiantuntijasi oikein

Asiantuntijaa käytettäessä pitää muistaa, kenelle ja kenen tarpeisiin vene tulee (Sinun, eikä asiantuntijan!). Kosmeettiset viat on erotettava rakenteellisista ja ennen kaikkea arvioitava, sopiiko vene tarkoitettuun käyttöön.

Asiantuntijoina veneen kuntoa arvioimassa kannattaa käyttää ammattilaisia, esimerkiksi vakuutusyhtiöiden hyväksymiä veneenkorjaajia, jotka tuntevat rakenteelliset viat. Se maksaa, mutta kannattaa!

Takuut

Takuu ei välttämättä siirry uudelle omistajalle, ei myöskään vasta hankittujen tarvikkeiden takuu. Kysy maahantuojalta!

Maahantuojien yhteystiedot löytyvät esimerkiksi Vene-lehden katsauksesta ja näiltä verkkosivuilta Veneily-katsauksesta ja verkkovinkeistä.

Selvitä hintataso

Selvitä hintataso kysymällä ammattilaiselta, se kannattaa aina. Ammattilaiset löydät esimerkiksi Vene-lehden ilmoitussivuilta. Kannattaa myös vertailla esim. tämän venepörssin vastaavien veneiden hintoja, vertaamalla alkuperäiseen hankintahintaan (Vene-lehden venekatsaus) ja vertaamalla, millaisen uuden veneen samalla rahalla saisi.

Hintavertailussa kannattaa muistaa, että vuosimalli, moottorivalinta, oleellinen varustus ja kunto vaikuttavat asiaan. Oleellisella varustuksella tarkoitetaan edelleen käyttökelpoista ja hyödyllistä varustusta. Jos esimerkiksi veneen varustukseen sanotaan kuuluvan 12 purjetta, voit olla varma, että puolet niistä ei ole kolmeen vuoteen ollut edes ylhäällä. Myöskään vanhentuneelle (yli 5 v) elektroniikalle ei kannata laskea mitään arvoa.

Varma ostos

Turvallisin ostos on alle 5-vuotias, tunnettu, siistissä kunnossa oleva merkkivene, jossa ei ole tiedossa olevia vikoja ja jota on ilmiselvästi hoidettu hyvin. Aina parempi, jos malli on edelleen tuotannossa. Moottori on veneen heikoin lenkki. Onko se huollettu säännöllisesti? Huoltolaskut kannattaa säilyttää.

Tutustu veneestä tehtyyn koeajoon

Vene-lehti on koeajanut, -purjehtinut ja esitellyt noin 1 500 venettä vuosien mittaan. Luettelo niistä on julkaistu viimeksi Vene 1–2/04:ssä ja se löytyy nettisivuiltamme kohdasta Arkisto/Veneet. Kopioita testeistä voi tilata toimituksestamme. Voit tehdä tilauksen nettisivuillamme tai asiat junailee sihteerimme Satu Björn, puhelin (90) 1566 6234, satu.bjorn@otavamedia.fi.

Loppusuoritus

Jätä 10–20 % kauppasummasta loppusuoritukseksi, koeajon/koepurjehduksen jälkeen maksettavaksi, kun veneen kunto on lopullisesti varmistunut kauppakirjan mukaiseksi.

Vene 3/04 Käytetyn kaupan päivitetty pikakurssi
Tarvitset tiedoston lukemiseen Adobe Reader -ohjelman, joka on ladattavissa ilmaiseksi Adoben sivustolla.

Juttu kuuluu tekijänoikeuslainsäädännön piiriin. Aineiston luvaton käyttö ja julkaisu on kielletty.

X