Tilaa
Testit

Käytetty: Sunwind 27 – Saariston yleiskone

Kun pohjoismaiden mökkikansat opettelivat perhepurjehtijoiksi 1980-luvulla, oli Sunwind 27 yksi pääosassa esiintyneistä veneistä. Sama rooli sille sille sopisi edelleen.

17.10.2022

Kirjoittajaja kuvat Pasi Nuutinen

Suomi ja Ruotsi nousivat pienten retkipursien valmistuksen kärkimaiksi 1970-80 -luvuilla hyvistä syistä.

Lujitemuovi ja tehokas sarjavalmistus laskivat veneiden hintoja niin, että ne äkkiä tulivat juuri sopivasti vaurastuneiden suurten keskiluokkien ulottuville. Järvet, saaristot ja rikkonaiset rannikot ovat niin suojaisia, että meillä ei koko kesäloman veneilylomiin tarvita suuria avomerenkyntäjiä. Helposti hallittava, telttaa tai asuntovaunua paremmat retkimukavuudet tarjoava vene riittää.

Juuri sellaisia pienet veistämöt pystyivät kehittämään ja tuottamaan jopa tehokkaammin kuin keskisen Euroopan suurtehtaat.

Toki laajaan tarjontaan mahtui hutejakin, mutta laadukkaammin valmistetuista suuri osa jatkaa purjehduksiaan yhä. Niihin kuuluu Sunwind 27.

Kokeiltavaksemme päätynyt yksilö on purjehduskoulun opetuskäytössä. Ammattivene siis, mutta sen ”uravalinta” pohjaa samoihin yleispäteviin perusominaisuuksiin, joilla se keräsi suosionsa lomaveneilijöiden aloituspurtena.

Lue kaikki

VENEILYSTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Lue myös nämä

X