Tilaa
Testit

Käytetty: Fjord 21 Weekender – Matkailusta retkeilyyn

Laadukasta venettä on hyvä säätää uuteen käyttöön. Kun muutoksen suunta on kohti helpompaa, voivat alkuperäisen konseptin pienet heikkoudet jäädä kokonaan piiloon.

28.11.2021

Kirjoittajaja kuvat Pasi Nuutinen

Norjalainen Fjord oli 1970-80 -luvuilla moottoriveneiden legenda. Syvä V-pohja ja jyhkeä rakenne tuottivat mainiot meriominaisuudet, Det Norske Veritaksen takaama laatu ja hyvä viimeistely antoivat vastinetta korkeille hinnoille. Moottoritehot ja polttoaineenkulutukset olivat suuria, mutta sillä ei ennen öljykriisejä ollut merkitystä kenellekään, eikä pääasiakasryhmälle sen jälkeenkään.

Suurin tähti oli Fjord 24 Weekender, jossa suunnittelija Eivind Amble esitteli mullistavan ideansa, korotetun ohjaamon alle poikittain sijoitetun minikabiinin. Äkkiä käsillä oli seitsemän metrin kokoluokan vene, jossa neljä henkeä yöpyi mukavasti.

Menestys poiki Amblelle ongelman seuraavaan, 21-jalkaiseen runkomalliin. Sen tähtäimessä olivat Euroopan trailerivenemarkkinat. Siksi rungon leveys oli rajattu 2,5 metriin, joka riitti hyvin matalille DC- ja HT-veneille. Nopeasti nousi paine tehdä myös yöpymiskelpoinen versio, vaikka Amblea huolestutti sen vakaus ajossa. Ohjaamon korotus ei vielä nostanut veneen painopistettä paljon, mutta sinne sijoittuvat ihmiset kyllä. Samoin kasvoi veneen sivutuulipinta.

Lue kaikki

VENEILYSTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

X