Tilaa
Testit

Käytetty: Finnmaster/Marino 53 MC – Suojaisille päiväreissuille

Katettu pikkuvene on veneilyn vastine sveitsiläiselle linkkuveitselle. Ominaisuuksiltaan se tuskin pärjää täsmävälineille, mutta puolustaa paikkaansa monipuolisena kompromissina.

27.09.2022

Kirjoittajaja kuvat pasi nuutinen

Mitä pienempi vene, sitä enemmän yksittäinen tilaratkaisu vaikuttaa sen kaikkiin muihin ominaisuuksiin. Asia käy hyvin selväksi noin viisimetrisissä katetuissa veneissä; sitä pienemmissä temppua ei juuri ole edes yritetty.

Ylivoimaisesti suosituin ratkaisu on keulakannellinen HT-vene. Se tarjoaa kohtalaisen retkivalmiuiden makuusijoineen ja suurine avotiloineen. Lastaus kuitenkin on vaikeaa, ellei venettä saa laituriin kyljittäin.

Siksi paljon ja usein tavaraa luonnonrantoihin kuljettava valitsee perähytin ja luopuu pedeistä sekä veneen perän hyötykäytöstä vaikkapa uisteluun. Verkot kyllä nousevat mukavasti korkealaitaiseen kuormatilaan.

Harvinaisiksi ovat jääneet pienet keskihyttiveneet. Tasapainoilu suositumpien tyyppien välissä vaatii suurempaa ponnistelua niin suunnittelussa, valmistuksessa kuin ehkä ostajien houkuttelussakin. Keskihyttimallien on ollut vaikea toteuttaa vielä yksi, kaikille pienveneille tärkeä kriteeri: uuden veneen matala lähtöhinta. Jos rahallinen panostus on noussut samalle tasolle yksinkertaisempien, mutta melkein metriä pidempien DC- ja HT-veneiden kanssa, väistämätön tilojen tiiveys on helposti alkanut näyttäytyä ahtautena.

Lue kaikki

VENEILYSTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Lue myös nämä

X