Tilaa
Testit

Käytetty: Boston Whaler Montauk 17 – Klassinen vonkale

Katedraalirunko on harvinaistunut huviveneissä. Sillä kuitenkin on omat etunsa, osoittaa runkotyypin tunnetuin mannekiini, Boston Whaler Montauk 17.

27.08.2021

Kirjoittajaja kuvat pasi nuutinen

Kevyttuulinen (noin 4 m/s) kevätpäivä on suotuisa rungolle, joka on parhaimmillaan melko matalassa aallokossa. Hangon edustalla sitä on nyt noin vaaksan verran, vaikka saarten takainen avomeri ja laivaliikenne sekoittavat joukkoon mausteeksi puolimetrisiäkin.

Katedraalirungon idea on, että keskirungon jyrkähkö V-kulma leikkaa tehokkaasti aaltoja ja pehmentää kulkua suurilla nopeuksilla, jolloin sivurungot nousevat lähes irti vedestä. Hitaammalla vauhdilla, kaarteissa ja paikallaan ollessa niiden noste vakauttaa venettä. Silloin kallistelu ajossa vähenee, ja esimerkiksi kalastaminen veneen laidoilla on turvallista useammankin hengen voimin.

Juuri niin Montauk toimii. Perä ei painu käytännössä lainkaan kiihdyttäessä, ei nopealla eikä hitaalla kaasun käytöllä. Ns. "räkäliukua" ei esiinny ollenkaan, vaan vene on oikeasti ajettavissa koko nopeusalueellaan.

Lue kaikki

VENEILYSTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Lue myös nämä

X