Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Volvo Ocean Race 2017-18

VOR: Myrskyn kourissa

Kun VOR-miehistöt sunnuntaina starttasivat kohti Melbournea, Kapkaupungissa tuuli lähes 15 m/s kaakosta. Ensimmäisen yön jälkeen meno rauhoittui ja espanjalainen MAPFRE oli kärjessä.

15.12.2017

KirjoittajaKari Wilén

Matalapaine iski laivueeseen torstain aikana. Sitä oli odoteltu jo alkuviikosta saakka. Kisassa pärjäämisen kannalta on tärkeää pysytellä mahdollisimman kauan sen kyydissä ja nimenomaan matalapaineen keskuksen pohjoisen puolella, jotta tuuli olisi myötäinen. Matalapaineet pyörivät eteläisellä pallonpuoliskolla vastakkaiseen suuntaan kuin pohjoisella ja jos matalan keskus ohittaa veneen väärältä puolelta, joudutaan luovimaan. Se voi äärimmäisen kovassa kelissä olla tuhoisaa sekä etenemisen että veneen ja varusteiden kestävyyden kannalta.

Hollantilainen AkzoNobel on ainoa vene joka tähän mennessä on raportoinut varustevaurioista. Epäonnistuneessa jiipissä isopurje ja sen latat, mutta myös maston purjekisko vaurioituivat. Kippari Simeon Tienpont on kääntänyt keulan pohjoisemmaksi, jossa on vähemmän tuulta ja lämpimämpää jotta korjauksiin käytettävä epoksi kovettuisi. Vene on nyt 300 meripeninkulmaa jäljessä johtavasta kiinalaisveneestä Dongfengistä ja purjehtii pelkillä keulapurjeilla.

Vielä maanantaina laivue oli hyvin kasassa ja veneet suuntasivat kohti etelää.

Tiistaina Scallywag, Vestas ja Turn the Tide on Plastic erkanivat pohjoisemmas myrskyä odotelleessa, ja johtopaikkaa pitivät MAPFRE ja Dongfeng.

Dee Caffarin Turn the Tide on Plastic viihtyi pitkään paljon pohjoisempana kuin muut veneet, Scallywag kävi myös välillä pohjoisempana, kuten myös Brunel, mutta aina nämä veneet hävisivät reitinvalinnallaan kärkiveneille. Ne taas jiippailivat ahkerasti järjestäjien asettaman virtuaalisen etelärajoitteen tuntumassa.

Mitä etelämpänä purjehditaan, sitä lyhyempi on matka Melbourneen, jonne veneitä odotellaan jouluaaton paikkeilla.

VOR-kilpailun kolmas osuus on kokonaistilanteen kannalta hyvin merkityksellinen, koska 6 500 meripeninkulman legistä saa tuplapisteet.

(katso tilanne)

X