Tilaa
Jutut

Kahdesta hylystä poistettiin öljyt − operaatio yli 30 metrin syvyydessä onnistui

Saaristomerellä sijaitsevat hylyt, joista öljyt poistettiin, ovat sokerijuurilastissa vuonna 1985 uponnut Hanna Marjut ja niin ikään sokerijuurikaslastissa vuonna 1987 uponnut Fortuna.

09.09.2020

KirjoittajaJukka Hiiro

Öljyn poisto kahdesta Saaristomerellä olevasta hylystä sujui onnistuneesti. Elokuun alkupuolella toteutetun tyhjennysoperaation sukellustyöt saatiin päätökseen 21. elokuuta. Tyhjennyksen toteutti Suomen ympäristökeskus Syke yhteistyössä Merivoimien kanssa.

Tyhennysoperaatio on osa Suomen hallituksen vesiensuojelun tehostamisohjelmaa, ja Vene on uutisoinut hankkeesta aiemminkin.

Saaristomerellä sijaitsevat hylyt ovat sokerijuurilastissa vuonna 1985 uponnut Hanna Marjut ja niin ikään sokerijuurikaslastissa vuonna 1987 uponnut Fortuna.

Polttoainetankkien tyhjennyksen lisäksi operaation aikana löydettiin Fortunan ruumaan valunut öljytasku, Syke kertoo. Siitä on mahdollisesti vuosien saatossa ajoittain tihkunut polttoöljyä meriluontoon. Öljytaskun arvellaan olevan peräisin hylyn rikkoutuneesta toisesta polttoainetankista. Toinen vaihtoehto on, että öljy on valunut huohotinputkista. Öljytaskusta poistettiin noin kolme tonnia öljyä.

Kaikkiaan kahden hylyn tyhjennys toi Hylkeen keräystankkiin noin 15 tonnia veden sekaista öljyä. Syken arvion mukaan öljyn osuus siitä on 10–11 tonnia.

Hanna Marjutin ja Forunan hylyillä oli tarkoitus jatkaa töitä vielä syyskuussa, mutta koska ne saatiin päätökseen nopeammin, pohditaan nyt mahdollisesti jonkin kolmannen hylyn tyhjentämistä. Mikäli sopiva kohde löytyy, öljynpoisto-operaatioon lähtee syyskuussa öljyntorjunta-alus Halli.

Lue myös nämä

X