Volvo Ocean Race 2017-18

VOR: Jonossa eteläiselle Atlantille

Parin viime päivän tilanneraporttien mukaan johdossa olisi nyt AkzoNobel, koska hollantilaisvene oli torstaina ensimmäinen, joka suuntasi kohti Kapkaupunkia.

17.11.2017

TekstiKari Wilén

Kippari Simeon Tienpont yritti tällä vedolla oikaista reittiä ja asettua muiden veneiden itäpuolelle, niin sanotusti sisäkurviin. Vaarana on kuitenkin se, että hän joutuu liian lähelle uudestaan kehittyvää St. Helenan korkeapainetta ja sen aiheuttamia heikkoja tuulia.

Perjantaina muutkin veneet käänsivät, mutta odotettavissa on kuitenkin, että joku koukkaa lähimpien vuorokausien aikana hakemaan kovempia kelejä etelämmästä.

Neljä ensimmäistä venettä eli Dongfeng, Vestas, MAPFRE ja Brunel ylittivät päiväntasaajan yhdessä ryhmässä ja noin 60 meripeninkulmaa niiden perässä purjehtivat Scallywag ja Turn the Tide on Plastic.

Tyyni vyöhyke ei tällä kertaa aiheuttanut miehistöille sen suurempia vaikeuksia, mutta eteläisellä pallonpuoliskolla Dee Caffarin sekamiehistö kiri TTOP-veneellään idän puolelta David Wittin kipparoiman Scallywagin ohi.

Dongfeng on purjehtinut kärjessä suuren osan toisesta osuudesta ja veneen OBR eli ”on board reporter” Jeremy Lecaudey kuvaa menoa seuraavasti:

”Seison usein perämiehen takana ja tunnen hänen täydellisen keskittymisensä veneen ohjaamiseen. Katselen numeroita, vauhtia ja suuntaa, mutta suurimman osan ajasta suhdelukua, joka osoittaa, kuinka tehokkaasti venettä ajetaan suhteessa sen polarien antamaan teoreettiseen suorituskykyyn. Perämiehet ajavat eri tavalla, Charles (Caudrelier) ajaa kuin cowboy isoa rekkaa, Daryl (Wislang) puhelee rauhallisesti minulle yli 30 solmun nopeudessa, kun olen todella peloissani veneen sukeltaessa aaltojen läpi. Nyt Pascal (Bidégorry) on puikoissa, kartturimme, jota pidän vampyyrina, koska hän ei nähtävästi koskaan nuku. On tuulista, pimeää, eikä kuutamoa ja hän tokaisee ’eikö olekin hieno yö’. Ihmeellistä on se, että Pascal on ainoa, jonka näen kellottavan 110 prosenttia suorituskykyä ilmaisevaan mittariin. Ja hän on meidän navigaattorimme!”

(katso tilanne)

X