Tilaa
Jutut

Japanilaisten sotalaivojen hylyt löydettiin – Taistelusta yli 77 vuotta

Kaga-nimisen laivan hylky löydettiin ensin, ja hieman myöhemmin Akagi. Alukset upposivat Japanin ja Yhdysvaltojen välisessä meritaistelussa kesäkuussa 1942.

23.10.2019

KirjoittajaJukka Hiiro

Tutkijat ovat löytäneet kaksi toisen maailmansodan aikana uponnutta laivaa. Alukset ovat kaksi kaikkiaan seitsemästä Midwayn taistelussa uponneesta aluksesta. Taistelu käytiin Yhdysvaltojen ja Japanin välillä kesäkuussa 1942.

Kaga-nimisen laivan hylky löydettiin ensin, ja hieman myöhemmin Akagi. Aiemmin on löydetty vain yksi kyseisessä taistelussa uponneista aluksista. Se on vuonna 1998 löydetty yhdysvaltalaisalus USS Yorktown.

Löydön tehnyt tutkimusryhmä etsi hylkyjä useiden viikkojen ajan. Heidän käyttämänsä tutkimusalus Petrel on Vulcan Inc -yrityksen omistama, jonka perusti edesmennyt Microsoftin perustajana myös tunnettu Paul Allen.

Ryhmän käytössä oli kaikuluotaimella varustettu miehittämätön sukellusvene, jonka avulla Kaga ja Akagi paikallistettiin. Tutkijat toimivat yhteistyössä Yhdysvaltain merivoimien kanssa, koska muuten tutkimukset ovat kiellettyjä sellaisilla alueilla, joissa on mahdollisesti maan merivoimien uponneita aluksia.

Molemmat hylyt löydettiin lähes 5,5 kilometrin syvyydestä.

Taistelussa kuoli kaikkiaan 2000 japanilaista ja 300 yhdysvaltalaista. Seitsemästä uponneesta aluksesta neljä oli japanilaisia ja kolme yhdysvaltalaisia.

Löydöistä on kertonut muiden muassa myös Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Vulcan Inc

Lue myös nämä

X