Tilaa
Uutiset

Jäätiedot ja ilmastokatsaus sekä tuulitiedot kootusti Ilmatieteen laitokselta

Itämeren kiintojään laajuus ja paksuus selviää uudesta jäätietopalvelusta ja ilmastoasioita laajemmin voi puolestaan seurata Ilmatieteen laitoksen Ilmastokatsaus-digilehdestä.

11.03.2019

KirjoittajaJukka Hiiro

Ilmatieteen laitos on kehittänyt uusia palveluita, jotka todennäköisesti kiinnostavat vesillä liikkuvia. Veneilykauden alkua odottavien kannattaa esimerkiksi seurata Ilmatieteenlaitoksen jäätietopalvelua, josta selviää Itämeren kiintojään laajuus ja paksuus. Yleisimmin ilmastoasioita voi puolestaan seurata jatkossa Ilmatieteen laitoksen uudesta Ilmastokatsaus-digilehdestä.

Kerran kuukaudessa ilmestyvän digilehden aiheita ovat muun muassa kuluneen kuukauden sää Suomessa ja säätapahtumat maailmalla, aiheita Itämereltä ja arktisilta alueita, kuukauden tuulitiedot sekä lämpötilaennuste tuleville viikoille.

Digitaalisuuden ansiosta lehteä voi lukea myös mobiililaitteella. Lehden löytää ilmastokatsaus.fi-sivustolta.

Ilmatieteen laitoksen uudesta jääpalvelusta selviää puolestaan Iätmeren kiintojään laajuus ja paksuus. Itämeri jäätyy ainakin Suomen, Ruotsin, Venäjän ja Viron rannikoilla joka talvi. Kylmimpinä talvina jäätä riittää aina Tanskan salmia myöten.

Uusi BALFI-palvelu (Baltic Sea landfast ice extent and thickness) tarjoaa Ilmatieteen laitoksen mukaan tietoa muunmuassa paitsi kiintojään laajuudesta ja paksuudesta, myös kiintojäällä olevan lumen paksuudesta sekä kiintojään valliutuneisuudesta.

Palvelusta uskotaan olevan hyötyä ja iloa paitsi jäiden lähteä odottaville malttamattomille veneilijöille, myös esimerkiksi hiihtoa, luistelua, lumikelkkailua ja pilkkikalastusta harrastaville. Myös viranomaiset voivat hyödyntää palvelua muun muassa jäänmurtajien ja saariston yhteysalusten ohjauksessa, pelastustehtävissä ja satamien jääolojen seuraamisessa.

Kiintojääkartat tuotetaan päivittäin Itämeren jäätalven aikana, joka alkaa yleensä marras-joulukuun vaihteessa ja loppuu toukokuussa.

Ilmatieteen laitos pyytää jääkarttojen käyttäjiä huomioimaan sen, että jääolosuhteet voivat Itämerellä muuttua nopeasti niin sään kuin meren tilan muutosten johdosta. Varovaisuutta ja ohjeita onkin aina syytä noudattaa.

Lue myös nämä

X