Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Oppaat

Itämeri on erityisen herkkä merialue

Kansainvälinen Merenkulkujärjestö IMO hyväksyi Itämeren erityisen herkäksi merialueeksi, joka tarvitsee erityissuojelua.

24.05.2006

KirjoittajaVENE 4/06 Arja Mehtälä

Kansainvälisen Merenkulkujärjestön (IMO) yleiskokouksessa joulukuussa Itämerelle hyväksyttiin lopullisesti erityisen herkän merialueen luokitus eli PSSA. Itämeren lisäksi muita merkittäviä PSSA-alueita ovat mm. Australian suuri valliriutta, Galapagos-saaristo ja Kanarian saaret.

Itämeren tila on jo pitkään huolestuttanut sekä veneilijöitä että rannikon asukkaita. Ravinteiden lisääntymisen huomaa muutoksista veden laadussa, vesieliöstössä, linnustossa sekä muissa eläinlajeissa. Ravinteet päätyvät Itämereen kaikista mahdollisista suunnista, maasta, ilmasta, vedestä sekä meren pohjasta.

Apatiaan ei kuitenkaan ole mitään syytä vajota. Yksittäiset ihmiset ja kansalaisjärjestöt, kotimaiset ja kansainväliset yritykset ja viranomaiset puurtavat sinnikkäästi puhtaamman tulevaisuuden eteen. Hyvänä esimerkkinä ovat WWF:n perustamat vapaaehtoiset öljyntorjuntajoukot, jotka ovat osa laajempaa Itämeren suojeluhanketta, Operaatio Merenneitoa, jonka tukijoina toimivat useat yritykset. Myös Pidä Saaristo Siistinä ry. tekee väsymätöntä käytännönläheistä työtä mm. keräämällä lajiteltua jätettä toiminta-alueiltaan sekä valistamalla kansalaisia. Uusimpana toimijana mukaan on lähtenyt John Nurmisen säätiö, joka on kerännyt varoja Pietarin jäteveden puhdistuksen tehostamiseen.

Kansainvälisestä vinkkelistä katsottuna Itämeren suojelu on pitkäjänteistä työtä, koska kyseessä on usean rannikkovaltion yhteistyö sekä aluevesirajojen ulkopuolelle jäävän kansainväliseen vesialueeseen vaikuttavat säännökset.

 Lue koko juttu
X