Uutiset

Ilja Repin -näyttely Merikeskus Vellamossa

06.10.2011

TekstiKiti Westerback

 Ilja Repin: Eläköön vapaus! 1903. Pietarin Venäläisen museon kokoelmat.

Suomalaisille tutun ja rakkaan taitelijan Ilja Repinin töitä on esillä Merikeskus Vellamossa Kotkassa 29.1.2012 saakka.

Venäläisen museon sekä Merikeskus Vellamossa toimivien Suomen merimuseon ja Kymenlaakson museon yhteisnäyttelyssä on mukana myös Repinin kuuluisien oppilaiden töitä.

Ilja Repin opetti Pietarin Taideakatemian taidekorkeakoulussa 1893-1907. Näiden vuosien aikana hänen ateljeessaan saivat opetusta monet venäläisessä taiteessa sittemmin vaikuttaneet taiteilijat.

Repin johti muotokuva- ja historiallisten maalausten ateljeeta ja muotokuvat olivatkin Repinille tyypillisiä aiheita – hän maalasi niitä yli 300. Siinä missä monet Repinin töistä herättivät ristiriitaisiakin tunteita, muotokuvat olivat poikkeus, sillä niitä ihailivat kaikki. Merikeskus Vellamon näyttelyssä onkin haluttu korostaa mestarin antia oppilailleen tällä saralla.

Pietarin Venäläisen museon kokoelmista kootussa näyttelyssä on Repinin töiden rinnalla esillä monen nimekkään oppilaan maalaamia muotokuvia – mallina on usein opiskelutoveri, joka niin ikään saattoi olla Repinin oppilas. Näyttelyssä on mukana maalauksia mm. Ivan Kulikovilta, Boris Kustodijevilta, Filipp Maljavinilta ja Nikolai Fešiniltä.

 

Lue myös nämä