Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Uutiset

Hyppeinen, saaristoidylli Kihdin tuntumassa

27.03.2012

KirjoittajaKiti Westerback

Herrick Ramberg

Houtskari Turunmaan ja Saaristomeren länsilaidalla muodostuu noin 700 erikokoisesta saaresta, joiden luonto on vaihtelevaa ja kasvisto runsaslajista.

Moni veneilijä matkaa mielellään pääväyliä pitkin länteen matkallaan Ahvenanmaalle tai länsirannikolta Kihtiä pitkin etelään ja Saaristomerelle, jolloin Houtskär Berghamn, Fiskö, Jungfruskär, Applö tai Asterholma ovat merikortista ja satamistaan tulleet monelle tutuiksi.

Monilta on ehkä jäänyt kokematta saaristokylä Hyppeinen suojaisessa lahdessa Houtskarin länsipuolella. Varsinaisille pääväylille on vain jokunen meripeninkulma, esim. Jungfruskäriin on n. 8 mpk ja ja Kihdin yli Lappoon n. 12 mpk.

Vaikka reittiä Hyppeisiin ei ole virallisesti viitoitettu ja merkitty merikarttoihin, sinne pääsee isollakin veneellä turvallisesti etelästä ja lännestä sekä pienemmällä moottoriveneellä pohjoista reittiä pitkin.

Saaristoidylli

Herrick Ramberg

Kylä on eloisa ja aktiivinen. Kylässä vain muutaman sadan metrin päässä satamasta myy Simonsprodukt maatilatuotteita ja saaristoaiheisia käsitöitä. Vierailijoita ja veneilijöitä palvele myös uusi majatalo Hyppeis Värdshus, jossa on kahvila ja kesäravintola.

Ensi kesäksi on tarkoitus rakentaa majatalon yhteyteen erillinen sauna ja oma laituri, jolloin myös nämä palvelut olisivat veneilijöiden käytettävissä. Majatalosta voi vuokrata polkupyöriä mm. n. 9 km päähän Näsbyhyn suuntautuvia pankki- tai kauppamatkoja varten.

Liikuntaa kaipaavat saavat vajaan kahden kilometrin päässä nauttia laajasta näkymästä ympäröivää saaristoa. Borgbergetin näköalatornista näkee hyvällä säällä Kihdin yli aina Lappooseen ja ehkä vielä kauemmas.

Hyppeis soveltuu myös hyvin vaikkapa miehistön vaihtosatamaksi tai ulkosaariston kajakkisafarin tukikohdaksi. Ajomatka Turkuun kestää pari tuntia ja matkan voi tehdä joko pohjoista tai eteläistä Saariston rengastietä pitkin.

Lisätietoja

Kuva: Herrick Ramberg

 

Lue myös nämä

X