Tilaa
Uutiset

Hylätty Finn palasi Suomeen entisöitäväksi

08.07.2024

Kirjoittajakari wilén

Vuonna 1880 syntynyt Gunnar L. Stenbäck kuului aikaisin 1900-luvulla meidän kuuluisimpiin suunnittelijoihin, joka piirsi sekä purje- että moottoriveneitä. Hän suunnitteli myös meillä niin suositun Hai-veneen 1930-luvun alussa.

NJK täytti 1911 50 vuotta ja oli päättänyt haastaa Yksitonnaripokaalista, jonka tämä pariisilaisseura oli asettanut kilpailtavaksi vuonna 1898. Stenbäck sai tehtäväksi piirtää uuden veneen, jonka rakensi Åbo Båtvarf 1911. Tämä oli ensimmäinen suomalainen kutonen, joka rakennettiin kansainväliseen R-sääntöön. Suunnittelija, yksi veneen omistajista, oli Finn-jahdin peräsimessä elokuussa 1911 Göteborgin pokaalikilpailussa, mutta vene ei pärjännyt mainittavasti ja voitto meni saksalaiselle Windspiel-jahdille.

1910-luvun loppupuolella Finn myytiin Ruotsiin, jossa sillä oli tusinan verran omistajia. Viimeisen omistajan sairastuttua vene on ollut muutaman vuoden hylättynä veneseuran hallussa.

Toukokuun 24. päivänä Finn palasi Suomeen Oy Botnia Marin Ab:n Targa-rekan kyydissä. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaan veneen entisöinnin aikaansaamiseksi on perustettu Finn Association in Finland ry. Jahti on tarkoitus entisöidä näyttelykuntoon ja luovuttaa toiselle Suomen kahdesta merimuseosta.

 

Lue myös nämä

X