Uutiset

Huolla/testaa paukkuliivisi

06.04.2009

TekstiVenelehti

Kaikissa paukkuliivien käyttöohjeissa todetaan, että liivien käyttöä pitää harjoitella uima-altaassa tai tutussa ympäristössä ennen lopullista käyttöönottoa. Paukkuliivitestimme (Vene 1-2/07) perusteella voi arvioida, että erityisesti liivien vöiden kiristys ja löysääminen on syytä hallita ilman toisen henkilön apua sekä maalla että vedessä. Toisaalta testissä korostui, että liivin toimivuutta on kokeiltava oman sadeasun kanssa.

Irrota sulakkeella toimivasta liivistä ensin sekä sulake että kaasupullo. Pue liivi sadeasun päälle ja täytä puhallusputkella. Mene veteen ja asetu vatsallesi mahdollisimman rentoon asentoon tajutonta matkien. Jos liivi ei käännä sinua hetkessä selällesi, ei se tältä osin toimi toivotulla tavalla.

Ota selälläsi ns. help-asento, eli nojaa taakse, koukista polvia, laita toinen nilkka toisen päälle ja ota kiinni polvista. Selälläsi voit kokeilla, miten vöiden kiristys onnistuu vedessä. Tarkista myös, ylettyykö ilmantäyttöputki suuhusi ja täyttyykö liivi puhalluksesta. Voit harjoitella liivin tyhjennystä putken kautta sen kärjessä olevaa venttiiliä painamalla. Liivin osittainen tyhjennys voi olla joskus tarpeen, jos täysi liivi estää yrityksesi nousta esimerkiksi pelastusveneeseen.

Hydrostaattisella venttiilillä varustetun liivin sisään itse puhalletun ilman paine estää mekanismin laukeamisen vedessä. Testitäytön jälkeen liivi pitää tyhjentää erityisen huolellisesti, ettei liivin sisään mahdollisesti jäävä ilma estä laukaisumekanismin toimintaa.
Paukkuliiville tulisi tehdä perustarkistus aina ennen veneilykauden alkua. Liivi pitää täyttää puhallusputken avulla ilmalla ja antaa olla täytenä vuorokauden. Jos liivistä vuotaa ilmaa, ota yhteys liivin maahantuojaan tai valtuutettuun huoltoliikkeeseen jatko-ohjeita varten. Älä missään tapauksessa ota vuotavaa liiviä käyttöön tai yritä korjata sitä itse.

Suositukset liivien sulakkeiden vaihtovälistä vaihtelevat melkoisesti. Esimerkiksi Viking kehottaa vaihtamaan sen vuosittain, kun taas jotkin valmistajat suhtautuvat vaihtoväliin selvästi laveammin.

Perustarkastuksen yhteydessä kannattaa tarkastaa hihnojen, solkien ja pillin kunto. Myös laukaisumekanismin toimintavalmius pitää selvittää käyttöohjeiden antamien neuvojen perusteella. Tarkista myös, että hiilidioksidipullon kärki on ehjä, ja ettei pullossa ole syöpymiä. Liivit voi pestä käyttämällä laimeaa saippuavettä. Liivien uudelleenpakkaus ei ole niin vaikeaa kuin miltä se aluksi voi näyttää. Joihinkin liiveihin on painettu pakkaamista ohjaava numerointi. Suojakuorilla varustetut liivit on hankalampi pakata kuin suojakuorettomat liivit.

Myös arkisessa käytössä liiveistä huolehtiminen voi pidentää niiden käyttöikää. Erityisen tärkeää on, että päivän aikana kastuneet liivit avataan kuivumaan (ei auringonvaloon). Tällä keinolla voi välttää liivin laukeamisen ja samalla uudelleenvarustussarjan hinnan. Suolavedestä kastuneet liivit voi pyyhkiä makeaan veteen kostutetulla rätillä. Hydrostaattiset liivit eivät laukea märkinä, mutta kosteus ja lämpö saavat aikaiseksi hometta liivin pinnoille.

X