Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Jutut

Historian salaperäisimmät hylyt

Unescon arvion mukaan merten pohjassa lepää jopa kolme miljoonaa hylkyä. Salaperäisimpiin hylkylöytöihin liittyy aina kiehtova tarina.

22.09.2019

KirjoittajaJukka Hiiro

Niin kauan kuin ihmiskunta on merillä liikkunut, on syvyyksiin ajoittain päätynyt myös hylkyjä. Esimerkiksi Unesco arvioi, että maailman merissä on jopa kolme miljoonaa uponnutta alusta, joista osa on tuhansia vuosia vanhoja. Siinä kun osa hylyistä on kartoitettu ja mallinnettu hyvin tai jopa tahallaan upotettu, osa hylyistä on säilynyt yhä mysteereinä.

Tiedejulkaisu livescience on nyt listannut kaksikymmentä kiinnostavaa hylkyä maailmalta, joista osan esittelemme nyt lyhyesti.

Patriot

Kuunari Patriot on kenties kuuluisin siitä, että kun alus katosi vuonna 1813, sen mukana katosi myös Yhdysvaltain silloisen varapresidentin Aaron Burrin 29-vuotias tytär Theodosia Burr. Etelä-Karolinan Charlestonista New Yorkiin matkalla ollut alus nähtiin viimeisen kerran 2. tammikuuta 1813. Seuraavana yönä alus joutui myrskyyn, eikä siitä enää koskaan tehty havaintoja. Huhut elivät pitkään väittäen välillä Theodosian selvinneen rantaan ja välillä hänen ajautuneen rantaan kuolleena. Hänen väitettiin joutuneen jopa murhan uhriksi. Jopa murhaajien tunnustuksesta huhuttiin. Varapresidentti Burr puolestaan tunnetaan ehkä tyttären katoamistakin paremmin siitä, että hän tappoi kaksintaistelussa valtiovarainministeri Alexander Hamiltonin.

Antikythera

Vuonna 1900 sienieliöiden sukeltajat törmäsivät Kreikan Antikytheran saaren rannikolla hylkyyn, jossa näytti olevan lukuisia ruumiita. Toisella sukelluskerralla paljastui, että ”ruumiit” olivatkin itseasiassa lastina olleita pronssipatsaita. Aluksen uskotaan uponneen noin 70 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Pronssipatsaita mykistävämpi löytö on hylyssä niin ikään ollut Antikytheran kone. Kellomaisen laitteen uskotaan olevan eräänlainen tietokoneen esiaste, jonka avulla voidaan laskea niin kuun vaiheet kuin esimerkiksi auringonpimennyksetkin yli kahden sadan vuoden ajalle.

© Wikimedia Commons

Hunley

Hunley on hylkynä poikkeuksellinen, sillä kyseessä on Yhdysvaltojen sisällissodan aikainen sukellusvene, joka itseasiassa upposi kolmesti. Sisällissodan aikana aluksella yritettiin kuljettaa etelävaltioiden eli konfederaation miehiä unionin eli pohjoisvaltioiden saartorenkaan taakse Charlestonin satamassa. Satanassa sukellusvene upposi kuitenkin ensimmäisen kerran ja viisi miehistön jäsenistä kuoli. Myöhemmin alus nostettiin ja laskettiin uudelleen vesille. Hieman myöhemmin se kutienkin upposi jälleen vieden koko kahdeksan hengen miehistön mukanaan. Kolmannen uppoamisen jälkeen sukellusvene jäi kateisiin aina vuoteen 1995 asti, jolloin hylkyjä etsivät sukeltajat löysivät sen. Vuonna 2000 se nostettiin pintaan.

World Trade Centerin laiva

Yksi kummallisimmista hylyistä on puualus, joka löydettiin World Trade Centerin romahtaneiden tornien raivaustöissä. Kenelläkään ei ole mitään tietoa, miten 1770-luvulle ikämääritetyn laivan hylky oli tornien alaiseen maahan päätynnytö. Se on saattanut upota alueen ollessa yhä veden peitossa tai se on voitu tuoda paikalle täyttömaan mukana.

Muihin mysteerihylkyihin voit tutustua Live Sciencen sivuilla täällä.

X