Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Uutiset

Historialliset yksinpurjehdusvarusteet etsivät kotia

23.02.2017

KirjoittajaTomi Peurakoski

Vuosina 1986–1987 yksin maailman ympäri purjehtinut lahtelainen Pentti Salmi pelkää keräämiensä yksinpurjehdukseen liittyvien tavaroidensa ja varusteidensa joutuvan kaatopaikalle, jos kukaan ei niitä huoli.

Salmi purjehti maailman ympäri BOC Challenge -yksinpurjehduskilpailussa Colt by Rettig -veneellään samassa kisassa kuin Harry ”Hjallis” Harkimo Belmont Finlandillaan. Harkimo kiersi maailman ympäri 168 päivässä, kun taas Salmella meni kisaan viikko enemmän.

Salmen varastosta löytyy muun muassa autenttinen Henry Lloyd’in purjehdusasu, sekstantteja, puosun tuoli, valjaita, liinoja ja paljon videoita sekä valokuvia. Lisäksi tallessa on kilpailun materiaalia, sääntöjä, karttoja ja reittiohjeita. Tallessa on myös käytyä radioliikennettä veneen ja Suomen välillä.

”Haluaisin tietää, että kelpaavatko nämä kenellekään. Nämä ovat tärkeä osa merenkulkuhistoriaa”, Salmi sanoo.

Salmen huolena on myös muiden 80-luvun purjehtijoiden tavaroiden säilymisestä. Hän kertoo selvittelevänsä myös, minkälaisia varusteita muilla eri kilpailuissa mukana olleilla yksinpurjehtijoilla ja venekunnilla on varastoissaan ja onko niitä mahdollista asettaa esille jonnekin. Salmi on ollut jo yhteydessä esimerkiksi Kenneth Gahmbergiin, joka ensimmäisenä suomalaisena purjehti maailman ympäri Whitbread-kilpailussa Skopbank of Finland -veneellään vuosina 1981–1982.

Salmi on ollut yhteydessä myös Suomen merimuseoon, mutta varmuutta siitä, päätyvätkö hänen varusteensa joskus näyttelyyn ei ole.

X