Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Helsingin Meripelastusseuran maaorganisaatio palkittiin vuoden 2019 turvallisuustekona

Suomen meripelastusseura palkitsi vuoden 2019 turvallisuustekona Helsingin Meripelastusseuran maaorganisaation, joka tukee omaa pelastusyksikköään poikkeustilanteessa.

23.05.2020

KirjoittajaTanja Paananen

Myös meripelastajille voi sattua hätätilanteita. Maaorganisaation avulla pelastustoimesta vastaava päällikkö voi keskittyä tilanteen johtamiseen vesillä.

Maaorganisaatio tukee päällikköä maalta käsin ja järjestää pelastusalukselle kaikkea tarvittavaa apua. Jos esimerkiksi vene ajaa karille, on uppoamassa tai pelastusvene palaa, voidaan maaorganisaation kautta järjestää nostoapua sekä nosto- ja telakointipaikkoja.

”Kun vesillä tapahtuu onnettomuus, yleensä kaikki haluavat soittaa ja kysyä mitä on tapahtunut. Maaorganisaatio voi rauhoittaa tilannetta. Pelastusveneen päällikkö keskustelee viranomaisten ja yhden maaorganisaation edustajan kanssa. Maaorganisaatio jakaa tietoa eteenpäin yhdistyksen sisällä sekä Meripelastusseuralle ja medialle”, kertoo Jukka-Pekka Lumilahti Helsingin Meripelastusyhdistyksestä.

Maaorganisaatio on ollut Helsingin Meripelastusyhdistyksellä käytössä 2010-luvulta lähtien.

Organisaatioon kuuluu hallituksen puheenjohtaja, taloudenhoitaja sekä operatiivisesta toiminnasta vastaava henkilö.

Oleellista on, että maaorganisaatioon kuuluvilla henkilöillä on riittävästi päätäntävaltaa ja kyky toimia nopeasti. Maaorganisaatio kokoaa tarvittavan porukan auttamaan esimerkiksi tekniikassa, ja ottaa yhteyttä tilanteen vaatiessa pelastusasemaan.

”Toiminta lähti aikoinaan liikkeelle, kun tajusimme, että myös meille voi sattua jotain. Toivoisimme, että kaikilla meripelastajilla olisi käytössään samantyyppinen maaorganisaatio”, Lumilahti sanoo.

Hän huomauttaa, että Meripelastusyhdistysten lisäksi myös vartiolippukunnat, venekerhot tai jopa yksityiset veneilijät voisivat hyötyä maaorganisaation kaltaisesta tukitoiminnosta.

”Aina on hyvä, että joku maissa tietää mitä vesillä tapahtuu. Että jollain olisi edes yksi kuva veneestä ja tieto siitä, missä päin alus liikkuu”, Lumilahti muistuttaa.

Jos venekerholla sattuu tulipalo tai myrsky, olisi kaikkien jäsenten hyvä tietää kerhon puheenjohtajan lisäksi kenelle soittaa.

Helsingin meripelastusyhdistyksen maaorganisaatiolla on ympäri vuorokauden päivystävä päivystyspuhelin.

”Kun käytössämme on yksi puhelinnumero, on puhelu helppo kääntää henkilölle, joka varmasti vastaa”.

X