Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Testit

Pikatesti: Heijastinsuihke Albedo100 Reflective Spray

Valoa heijastava suihke antaa uuden mahdollisuuden erottua pilkkopimeästä.

15.11.2015

KirjoittajaTeksti ja kuvat Marko Lysmä

Albedo100 Reflective Spray -heijastinsuihke sisältää näkymätöntä liimaa, heijastavia mikrohiukkasia ja ponnekaasua kuten butaania ja propaaniseosta. Ruotsissa kehitetty tuotesarja koostuu neljästä erilaisesta valoa heijastavasta suihkeesta, jotka lisäävät näkyvyyttä huonosti valaistuissa olosuhteissa kuten iltahämärässä ja pimeässä. Suihke on helppokäyttöinen, ja kiinnittyvyyden optimoimiseksi eri tarkoitukseen valmistetut tuotteet on tehty eri koostumuksella.

Kokeilimme kahta erilaista suihketta, joista toinen on tarkoitettu vaatteisiin ja toinen kiinteille pinnoille. Heijastinsuihkeen sisältö ei ole vaarallista, mutta kuten kaikki suihkeet, niitä pitää käyttää ohjeiden mukaan ja poissa lasten ulottuvilta. Ennen suihkuttamista pulloa tulee ravistaa kunnolla minuutin verran, jotta suihke toimii toivotulla tavalla.

Valmistajan mukaan tekstiileille tarkoitettu spray kiinnittyy kuiviin pintoihin ja toimii parhaiten farkku-, fleece- ja puuvillakankaissa ja vastaavissa. Se ei vaikuta tekstiilin pintaan, struktuuriin, tuntuun tai väriin.

Testi aloitettiin ravistamalla Albedo100 Invisible Bright -pulloa ohjeiden mukaan. Kolmeen syysvaatteeseen suihkutettiin sama määrä heijastinsuihketta, ja aineen toimivuus testattiin kirkkaaseen valoon eri etäisyyksiltä noin 5, 10 ja 20 metrin päästä. Lyhyen matkan päästä heijastusvaikutus taskulampulla toimi hyvin, mutta heikkeni huomattavasti etäisyyden kasvaessa. Tuotteen toimivuuden voikin aina testata nopeasti ottamalla älypuhelimen kameran salamalla kuva tai valaisemalla suihkealuetta taskulampulla.

Takkeihin suihkutettiin ensin sapluunan avulla heijastava pystymuotoinen alhaalta ylös levenevä kuvio. Heijastus kuoritakissa ja fleecepuserossa jäi hämärässä melko vaatimattomaksi, mutta pimeässä kohtalaisen hyväksi lyhyeltä etäisyydeltä. Tuulitakissa heijastus erottui selvästi paremmin niin hämärässä kuin pimeässä.

Tämän jälkeen suihkutimme tuulitakin selkämyksen ja hihat kokonaan, jolloin heijastusvaikutus saatiin myös kaukaa hyvin erottuvaksi. Sen sijaan heijastavuuden lopputulos ei ollut tasainen tai millään muullakaan mittarilla siisti. Takkiin jäi pitkäksi aikaa aineen tuoksu, eikä pistemäinen valkoinen laikku näyttänyt hyvältä. Päivänvalossa heijastus ei erottunut laisinkaan.

Suihke kului käytössä pikkuhiljaa pois. Heijastus kannattaa siis tarkastaa säännöllisesti ja lisätä suihketta tarvittaessa. Vaatepesussa heijastus katosi kokonaan niin kuin tuotetiedoissa on kerrottu, eli vaate on käsiteltävä uudelleen. Toisaalta testissä suihkepullon sisältö tuntui kuluvan yllättävän nopeassa tahdissa.

Hinnakkaampi Albedo100 Light Metallic on nimen mukaan metalliin suihkutettavaksi tarkoitettu pysyvä suihke, eli sen vaikutus ei katoa pesussa. Suihkuttamisessa kannattaa olla harkitsevainen, tarkka ja huolellinen, sillä esimerkiksi mustalla metallipinnalla lopputulos on kyllä heijastava mutta erittäin epäsiisti.

Puunrunko, metallikaide ja valkoinen muovi heijastivat ainetta erittäin hyvin.

Suihkeen vaikutus voi olla hyvin toimiva myös erilaisilla pinnoilla kuten renkaissa, lepuuttimissa, poijuissa ja työkaluissa. Suihketta voi hyödyntää satamissa, kapeilla mökkiteillä, talvisäilytyspaikoilla tai muissa ahtaissa paikoissa, mihin halutaan auttavaa heijastusta.

Ympäristön kuluttava vaikutus kuten auringonsäteily ja merenkäynti saattavat haalistaa heijastuvuutta nopeastikin. Kokeilukohteista kuten kivestä heijastinaine lähti rapsuttamalla hitaasti mutta varmasti irti.

Lue myös nämä

X