Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Uutiset

Hätärakettien ammuntaa Helsingin Jollaksessa

Helsingin Meripelastusyhdistys järjestää yhdessä Espoon Meripelastajien ja Laajasalon VPK:n kanssa hätämerkinantoharjoituksen Helsingin Jollaksessa lauantaina 5.3.2022 klo 10.00–17.00.

03.03.2022

Kirjoittajaveneen toimitus

Kuvaajaespoon meripelastajat

Tilaisuudessa veneilijät voivat luvallisesti ja turvallisesti harjoitella hätämerkinantovälineiden käyttöä. Harjoitukseen odotetaan noin kolmeasataa veneilijää. Paikalle voi myös tuoda vanhentuneita pyroteknisiä hätämerkinantovälineitä asianmukaiseen hävitykseen.

Hätämerkkien käytön harjoittelua suositellaan kaikille veneilijöille. Erityisesti hätäraketin ampumista tulisi harjoitella, jotta hätätilanteessa osaa toimia oikein ja turvallisesti aiheuttamatta vaaraa itselleen tai muille. Kaikkien venekunnan jäsenten tulisi tietää missä hätäraketteja veneessä säilytetään ja miten niitä käytetään, sillä kuka tahansa venekunnasta voi olla se, joka raketin joutuu laukaisemaan. Harjoittelu on tärkeää, sillä väärin laukaistu hätäraketti voi pahentaa hätätilannetta.

Harjoituksissa käytettävät välineet ovat punaiset laskuvarjoraketit (ns. hätäraketit), punaiset käsisoihdut (hätäsoihtu), oranssit savut, kynäraketit sekä valopistoolin ammukset. Raketit nousevat parhaimmillaan yli 300 metrin korkeuteen, joten ne näkyvät hyvin lähialueelle.

Harjoituksessa yli 18-vuotiaat veneilijät voivat ampua luvallisesti ja turvallisesti omia hätämerkinantovälineitään, kunhan ne on valmistettu vuonna 2015 tai sen jälkeen. Sitä vanhemmat hätäraketit voidaan jättää paikanpäälle, sillä ne hävitetään turvallisesti ja asianmukaisesti veloituksetta.

Koska jokainen havaittu hätäraketti käynnistää viranomaistoimenpiteet, on hätärakettien käyttö sallittua vain todellisessa hädässä tai tämän kaltaisissa virallisissa harjoitustilaisuuksissa.

Harjoituksia järjestetään erityisesti kevättalvella meri- ja järvipelastusyhdistysten toimesta usealla paikkakunnalla. Lauantaina harjoituksen aikana nähdyistä hätärakettihavainnoista ei tarvitse ilmoittaa viranomaisille. Muulloin nähdessäsi hätäraketin soita sisävesillä yleiseen hätänumeroon 112 ja merialueella meripelastuksen hälytysnumeroon 0294 1000.

Lisätiedot Meripelastusseura

Lue myös nämä

X