Tilaa
Uutiset

Grand Banks 54 – Luksuksen lähtökohta

Jos jokin venemerkki kiteyttää ylellisen matkamoottoriveneilyn olemuksen, niin se on Grand Banks.

18.02.2022

Kirjoittajapasi nuutinen

Kuvaajavalmistaja

Amerikkalaistautainen, mutta Hong Kongissa syntynyt ja nyt Malesiassa toimiva veistämö viettää 60-vuotisjuhliaan kiistämättömänä legendana.

Legendan asemassa hankaluutena on uusiutuminen perinteitä järkyttämättä. Nyt sitä kokeilee Grand Banks 54, nimimalliston tämän hetken pienin vene.

Ennallaan on veneen henki. Sisustusta mainitaan moderniksi, mutta hienosti lakattujen kalusteiden ja pehmeästi kermanväristen lasikuitupintojen sommittelu on sangen hillittyä. Tilankäyttö on laivamaisen tiivistä eikä runkoikkunoilla leikkimiseen ole lähdetty.

Alakannella on kaksi tuplakajuuttaa keskirungon laidoilla sekä yhteiskäyttöinen toiletti. Keulassa on omistajasviitti omine pesutiloineen. Kaksi moottoria (725 hv Volvo Penta D11) ja suorat akselivedot vievät rungon peräosan kokonaan.

Pääkannella ohjaamo ja pentteri ottavat paikkansa kansirakenteen etuosasta. Niiden taakse käytävän molemmin puolin sijoittuvat sohvaryhmät. Perän avotila jää katteen alle ja se on sohvan lisäksi varustettu ulkopentterillä. Sama varustelu on yläohjaamossa.

Rakennustekniikkaa on uudistettu mm. tyhjiölaminoinnilla ja uusilla materialeilla. Näin tavoitellaan keveyttä, mutta uppoumaksi ilmoitetaan yhä 23,5 tonnia. Siksi tiedot parantuneesta polttoainetaloudesta pitää suhteuttaa veneen kokoon sekä Grand Banksin perinteiseen puoliliukuvaan runkomuotoon. Muissa yhteyksissä tuskin kehuttaisiin taloudelliseksi 216 litran tuntikulutusta 25 solmun vauhdilla.

Mutta kyse onkin silloin vain hetkellisesti käytettävästä pikamarssivauhdista (huippunopeus 33 solmua). Rungon etu on juuri laaja käyttökelpoinen nopeusalue, josta järkevä matkavauhti löytyy 10 kn tuntumasta. Silloin kulutus asettuu 25 l/h tuntumaan ja Grand Banks 3 500 litran tankkeineen saavuttaa jopa 1 200 mpk toimintasäteen.

Lisätiedot Grand Banks

Lue myös nämä

X